Dečaci u Srbiji oboleli od Kavasaki sindroma imali i koronu, dr Vukomanović o tome koliko je bolest opasna

Youtube printscreen RTS.RS.
1,060

Dečaci stari 15 i 16 godina kod kojih je registrovana Kavasakijeva bolest imali su koronavirus, pokazali su testovi. Još nije dokazano da je uzročnik bolesti bio upravo koronavirus. Jedan dečak je otpušten na kućno lečenje, a drugi je hospitalizovan na Institutu za majku i dete.

Kavasakijev sindrom dobilo je dvoje dece u Srbiji. Dr Vladislav Vukomanović sa Instituta za majku i dete kaže da su dečaci, stari 15 i 16 godina, imali identičnu kliničku sliku i tegobe.

“Temperatura, izrazita malaksalost, bolovi u stomaku praćeni prolivom. Obojila su imala srčanu insuficijenciju. Primenili smo lekove za jačanje srčanog mišića”, rekao je dr Vukomanović za RTS.

Pregledima su, kako kaže, utvrđene i značajne promene na srčanom mišiću.

Njihov pi-si-ar bris na koronavirus je bio negativan, ali je eliza testom na antitela utvrđeno da su dečaci bolovali od kovid infekcije.

Jedan dečak je otpušten na kućno lečenje, a drugi je i dalje hospitalizovan na Institutu za majku i dete.

“Još nema dokaza da koronavirus izaziva Kavasakijevu bolest”
Dr Vukomanović objašnjava da je prvi slučaj Kavasakijeve bolesti pre 60 godina opisao istoimeni japanski naučnik, inače pedijatar. Godišnje u Srbiji bude desetak slučajeva ove bolesti.

Bolest je najčešće javlja u uzrastu od dve do pet godina, i veoma je retko to što se javio kod dečaka od 15 i 16 godina.

Objašnjava da bolest može da zahvati krvne sudove malog i srednjeg promera, a najznačajniji među njima su koronarni krvni sudovi, koji ishranjuju srce.

“Bolest može da dovede proširenja tih krvnih sudova, do tromboze i infarkta miokarda. Najčešći uzrok infarkta miokarda kod dece je Kavasakijeva bolest”, napominje dr Vukomanović.

Pretpostavlja se da je izazivač Kavasakijeve bolesti infektivni agens. Prema rečima dr Vukomanović, još nije dokazano da li je koronavirus izazvao Kavasakijevu bolest kod dvojice dečaka, ali takva mogućnost postoji.

Institut će učestvovati u studiji koja ima za cilj da ispita povezanost koronavirusa i Kavasakijeve bolesti.

“Nadam se da ćemo uskoro da imamo jasnije podatke i bolja znanja da li je Kavasakijeva bolest prouzrokovana kovidom 19”, napominje dr Vukomanović.

Izvor RTS.RS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More