U Švedskoj zabeležen najveći broj smrtnih slučajeva u poslednjih 27 godina

(Paul Chiasson/The Canadian Press via AP)
640

U Švedskoj je aprila ove godine zabeležen najveći broj smrtnih slučajeva od 1993. godine, piše londonski Dejli mejl.

Kako pokazuju statistički podaci objavljeni danas, u toj zemlji sa 10,3 miliona stanovnika, u toku prethodnog meseca registrovano je 10.458 smrtnih slučajeva, najviše od decembra 1993. godine

Zemlja je vrlo brzo odustala od restriktivnih mera karantina koje su uvedene u drugim državama Evrope, bazirajući svoj pristup u borbi sa epidemijom na “principu odgovornosti”.

Škole su otvorene za decu mlađu od 16 godina, zajedno s kafićima, barovima, restoranima i drugim poslovnim objektima, a na građane je apelovano da poštuju mere fizičkog distanciranja.

U toku aprila ove godine, usled epidemije korona virusa, u Švedskoj je zabeleženo 10.458 smrtnih slučajeva, najviše od decembra 1993. godine.

Te godine Švedska je imala 97.008 smrtnih slučajeva ukupno, najviše nakon 1918. godine kada je pandemija španskog gripa odnela veliki broj života u zemlji.

Iz švedskog zavoda za statistiku navode da ne postoji zvanično objašnjenje za tako veliki broj umrlih decembra 1993. godine, ali napominju da je u to vreme vladala epidemija gripa.

Prema preliminarnim podacima, broj smrtnih slučajeva u Švedskoj je u padu od kraja aprila, uključujući i Stokholm, epicentar epidemije u ovoj zemlji koji je početkom aprila imao najveći broj preminulih od posledica KOVID-19.

Švedski pristup epidemiji bio je predmet kritike kako u zemlji, tako i u inostranstvu, a broj umrlih od KOVID-19 u ovoj zemlji znantno je viši nego u susednim zemljama koje su uvele restriktivnije mere.

U Švedskoj je od početka epidemije zabeleženo 30.377 slučajeva zaraze korona virusom, od čijih je posledica do sada umrlo 3.698 ljudi.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More