Kisić Tepavčević: Mnoge mere su ukinute! Strancima neće biti potrebna ni odluka komisije za ulazak u Srbiju

foto:Youtube Printscreen
3,036

Procenat pozitivnosti je 0,64 odsto, što je najniže od kada se vrši nadzor nad koronavirusom u Srbiji, rekla je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

Ona je za Tanjug, nakon sednice Kriznog štaba u Palati Srbija, rekla da je u poslednja 24 sata testirano ukupno 5.298 osoba, od kojih su 34 pozitivne na koronavirus.

“Poslednjih dana smo imali nešto veće brojeve obolelih, ali to je isključivo zbog širenja infekcije unutar zatvorenih kolektiva, određenih radnih organizacija”, rekla je dr Kisić.

Istakla je da je poslednjih nedelja izuzetno povoljna epidemiološka situacija u svim delovima Srbije, da su svi indikatori povoljni, da epidemijski tok ide u željenom pravcu i da se nije razmatralo o pooštravanju mera.

Od petka u Srbiji testiranje na lični zahtev građana, evo koliko će koštati i gde će se sprovoditi

Dr Kisić je apelovala na sve građane da se pridržavaju ličnih mera zaštite kojima će štititi i sebe i druge.

Krizni štab predložiće Vladi Srbije da se od petka ukine obaveza da građani Srbije, kao i stranci, moraju da imaju negativan PCR test prilikom ulaska u našu zemlju.

“Preporuka Kriznog štaba Vladi Srbije je da se od petka ukine obaveza da građni Srbije, ili stranci, imaju negativan PCR test prilikom ulaska u našu zemlju”, rekla je za Tanjug zamenica direktora Insituta “Batutu” Darija Kisić Tepavčević.

Ona je dodala da strancima neće biti potrebna ni odluka komisije za ulazak u Srbiju.

Kako je naglasila, takva preporuka usledila je zbog povoljne epidemiološke situacije u našoj zemlji, ali i odgovornog ponašanja u zemljama u okruženju.

Građani Srbije i stranci koji ulaze u našu zemlju za sada moraju da imaju negativan PCR test pri ulasku u zemlju, ili u suprotnom, moraju 14 dana biti u kućnoj izolaciji.

Zamenica direktora Insituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da se smanjuje broj zahteva za hospitalizaciju i da se postepeno ustanove koje su prethodnih nedelja bile kovid bolnice vraćaju svojim uobičajenim zdravstvenim aktivnostima.

Prva takva ustanova biće novi Klinički centar u Nišu, koji će već od petka početi sa svojim svakodnevnim zdravstvenim aktivnostima, a od ponedeljka i Ortopedska klinika na Banjici, rekla je dr Kisić za Tanjug nakon sednice Kriznog štaba u Palati Srbija.

Dr Kisić je navela da je u toku testiranje svih zaposlenih u tim ustanovama i dodala da će moći da rade samo oni koji su negativni na koronavirus.

Na današnjoj sednici Kriznog štaba predloženo je da se u toku dana otvore administrativni prelazi između centralne Srbije i KiM, kaže epidemiolog Darija Kisić Tepavčević, koja je članica Kriznog štaba.

Ranije je premijerka Ana Brnabić rekla da će insistirati da se to pitanje što pre reši, jer je to u interesu svih.

Izvor B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More