Vodič kroz Korona zakon! Ukoliko živite u Americi ovde se možete informisati kako i gde da dobijete pomoć od države!

Pred vama su we adrese na kojima se možete informisati o svim tipovima finansijske pomoći koje predviđa Korona zakon (CARES Act -Coronavirus Aid, Relief and Economic Security Act)

foto:pixabay.com
512

Mnogi koji su nastanjeni u Americi prethodnih su nedelja tražili dodatne informacije vezano za finansijsku pomoć koju je vlada Sjedinjenih Američkih Država izdvojila za pomoć građanima, nezaposlenima, malim i velikim kompanijama, zakupcima stanova i slično, a sve zbog ekonomske krize izazvane epidemijom korona virusa, prenosi portal Serbian Times

Pred vama su we adrese na kojima se možete informisati o svim tipovima finansijske pomoći koje predviđa Korona zakon (CARES Act -Coronavirus Aid, Relief and Economic Security Act)

 • Loans Assistance Programs-Krediti za biznise: Neki od mogućih kredita na raspolaganju su: SBA Express Bridge Loan, Economic Injury Disaster Loan, I Payroll Protection Program Loan.

Više informacija ovde: https://www.sba.gov/funding-programs/loans

 • Individual Stimulus Check-Direktna novčana isplata kvalifikovanim građanima od Internal Revenue Service (IRS). Ovde se radi o onih famoznih 1.200$.

Za proveru statusa vase isplate, posetite https://www.irs.gov/.

 • Unemployment Insurance Provision– Mogući prihodi na nedeljnom nivou za samozaposlene, kontraktore (1099) i otpuštene građane koji su pogođeni pandemijom koronavirusa.

Aplikacije za Illinois mozete naći na ovom websajtu https://www2.illinois.gov/ides/Pages/default.aspx

 • Student Loan Provisions – Na snazi je suspenzija plaćanja studenskih kredita do Septembra 30, 2020.

Za više informacija, posetite: https://myfedloan.org/

 • Law Changes-pored finansijke asistencije, dogodile su se i promene zakona zbog kojih će pojedini biznisi i pojedinci biti u potencijalnoj prednosti. Navedene su neke od bitnih novonastalih promena:
 1. Net Operating Loss (NOL)-  Promena zakona omogućava da ukoliko ste imali biznis NETO gubitak u 2018, 2019 ili 2020, možete taj gubitak retroaktivno primeniti na godine kada ste imali NETO prihod i povratiti plaćennovac iz date godine. Veoma je značajno za vlasnike biznisa da pregledaju svoje finansijsko stanje i, ukoliko  su imali NETO gubitak ili prognoziraju gubitak u 2020, da definitivno uzmu u razmatranje ovaj korak.
 • Payroll Tax Deferral-Platni deferal. Social Security porez moguće je odložiti sa plaćanjem isključivo za period od Marta 27, 2020 do Decembra 31, 2020. Pedeset posto odloženog poreza možete platiti do 12/31/21, drugih pedeset posto do 12/31/22.
 • Bitno je skrenuti pažnju da niste kvalifikovani da odložite plaćanje Social Security poreza ukoliko ste odobreni za Payroll Protection Program Loan (PPPL), koji se nudi kompanijama kako bi nastavili sa plaćanjem svojih zaposlenih i na taj nacin izbegli masivno otpuštanje radnika.
  • Qualified Plan Changes – Ukoliko se kvalifikujete, možete pozajmiti novac koji imate u penzionim fondovima (401K, IRA) do Decembra 31, 2020 u iznosu do $100,000 bez 10% penala. Pozajmljeni novac morate vratiti nazad u fond u sledećih tri godine.
  • Individual Recovery Rebates

  Ova promena je vezana za direkne novčane  isplate građanima od IRS-a.

  Među njima se nalaze oni sa bruto primanjima do 75.000 dolara koji ostvaruju pravo na 1.200 dolara po odrasloj osobi. Prag za bračne parove iznosi 150.000 USD – oni imaju pravo na 2.400 USD, dok roditeljima sleduje 500 USD za svako dete mlađe od 17 godina. Mnogi građani su dobili svoj novac u vidu direktnog depozita ili čeka, dosta građana još uvek očekuje isplatu, ima i onih koji neće dobiti jer nisu još završili obradu poreza za 2018 i 2019.

  Obrada poreza za 2020. godinu je prilika da se ”izmire računi” sa IRS-om oko direktnih stimulans isplata po CARES Act-u. Na poreskoj prijavi za 2020 stimulans ček će biti u vidu kredita na poreskoj prijavi. I ukoliko ste dobili novac taj kredit će biti smanjen dolar za dolar od dobijenog novca. Građani koji nisu dobili taj novac najverovatnije da će im ovo biti prilika da to prijave i dobiju šta im sleduje.

  Veoma je bitno ukoliko ste zaostali sa podnošenjem poreske prijave za 2018 i 2019, da to uradite do kraja ove godine.

Izvor Serbian Times
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More