Preporuke Kriznog štaba: Ove promene nas očekuju na granicama, ove su ključne

3,322

Dve velike promene slede u našem “postkorona” životu – jedna se dešava od 22. maja, a druga od 1. juna i počinje da znači slobodu u pravom smislu te reči.

Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 na jučerašnjij sednici analizirao je trenutnu epidemiološku situaciju i doneo nove mere koje su u skladu sa njom.

Tako je juče Štab preporučio Vladi Srbije da počevši od petka, 22. maja, za ulazak u Srbiju više nije biti potreban negativan test, niti posebna dozvola kako za domaće, tako i za strane državljane.

Kako je saopšteno sa sednice Kriznog štaba, svim osobama koje ulaze na teritoriju Srbije biće uručivana zdravstvena upozorenja u kojima se navodi da ulaze na teritoriju na kojoj virus još uvek cirkuliše, kao i načini prevencije infekcije.

Kako sada stvari stoje, za ulazak u Srbiju neće biti potreban test i testiranje na koronu, već će svi koji su “zdravstveno sumnjivi” biti pod epidemiološkim nadzorom.

Ova preporuka treba da bude potvrđena u četvrtak, na sednici Vlade Republike Srbije.

Preporuka Kriznog štaba: Od 22.maja ulazak u Srbiju i bez negativnog testa na koronu

Korona test – 6.000 dinara u celoj zemlji

Što se tiče PCR testova na korona virus, koji će biti potrebni onima koji putuju u one zemlje koje traže ovakav svojevrsni “zdravstveni” odnosno “korona pasoš” ili stranim državljanima, a koji se radi na lični zahtev, on će devinitivno koštati 6.000 dinara, na teritoriji cele Srbije, odlučeno je na Štabu.

Za studente i maloletna lica testiranje je i dalje besplatno.

Naime, već dugo se spekuliše kolika će konačna cena ovog da bude, mada se uvek gorovilo okvirno 6.000 dinara. A onda je juče Zavoda za javno zdravlje Pančevo (ZJZPA) izašao sa iznosom od 8.225 dinara. U tu cenu ulazi troškovi uzorkovanja, testiranja i izdavanja sertifikata. Međutim, još pre današnje odluke Kriznog štaba, ovaj Zavod saopštio je da će cena ipak iznositi 6.000 dinara. To će sada biti cena koja će važiti za celu teritoriju Srbije.

Od petka u Srbiji testiranje na lični zahtev građana, evo koliko će koštati i gde će se sprovoditi

Bez kazni za nenošenje maski, ali se one ipak preporučuju

Iako se poslednjih dana dosta pričalo o tome da će na današnjem Kriznom štabu biti donete nove restriktivne mere, to se nije dogodilo.

“S obzirom na brojna nagađanja koja su se ponavljala u prethodnim danima, krizni štab naglašava da nikada nije preporučio sankcije za nenošenje maski na otvorenom prostoru i da uvođenje takvih mera svakako nije u planu”, navodi se u saopštenju Kriznog štaba.

Ipak, svi članovi kriznog staba, na čelu sa lekarima, apeluju na sve građane da se ponašaju odgovorno prema sebi i drugima jer epidemija još uvek nije završena.

“Aktivnost virusa jeste umnogome oslabila, ali je neophodno da se svi zajedno i dalje pridržavamo osnovnih epidemioloških mera, poput nošenja maski, redovne dezinfekcije ruku i održavanja socijalne distance, kako bismo borbu sa korona virusom uspešno i završili”, navodi se u saopštenju.

Srbija otvara granice od 1. juna! Ove zemlje prve na redu

Izmene rada bolnica od 22. i 25. maja

Krizni štab danas je doneo i odluku i o vraćanju nekih bolnica u “normalu”.

Naime, imajući u vidu trenutnu epidemilošpku situaciju, odlučeno je da se pojedine zdravstvene ustanove koje su bile određene za COVID bolnice postepeno vraćaju u uobičajen proces rada.

U takvim ustanovama svi medicinski radnici biće testirani na korona virus i tek nakon negativnog rezultata počeće da rade.

Klinički centar u Nišu (nova zgrada) počeće sa redovnim radom od petka, 22. maja, dok će Institut za ortopedsko-kliničke bolesti Banjica funkcionisati redovno od ponedeljka, 25. maja.

Preporuke za otvaranje prelaza ka KiM

Krizni štab doneo je preporuku o otvaranju administrativnog prelaza ka Kosovu i Metohiji.

Novine od 1. juna – otvaranje granica, a svi željno čekaju 15. jun

Granice između Srbije, Bugarske, Rumunije i Grčke biće otvorene 1. juna, dok će za turizam Grčka biti otvorena od 15. juna, saznaje “Blic”.

To je dogovoreno na video sastanku četvorke koju čine Srbija, Grčka, Bugarska i Rumunija, a na kojem je našu zemlju predstavljao predsednik Aleksandar Vučić.

Ovim povodom, a nakon razgovora, obratio se bugarski premijer Bojko Borisov.

Kako je rekao, putovanja između Bugarske i Srbije, kao i Bugarske i Grčke od 1. juna će biti moguća bez karantina.

Kako je rekao, putnici će samo morati da popune bilateralnu deklaraciju da nemaju simptome virusa Kovid-19, da nisu bili u karantinu u svojoj zemlji, da se slažu da putuju na sopstvenu odgovornost i da će ostaviti svoj kontakt telefon, prenosi BTA.

Srbija otvara granice! Bez karantina u Bugarsku i Grčku, a evo i pod kojim uslovima!

JUTA: Turistička putovanja kreću krajem juna i početkom jula
Od 1. juna putovanja između Srbije, Bugarske, Rumunije i Grčke BEZ KARANTINA
Borisov je kazao da se nada da će i rumunski parlament doneti sličnu odluku, s obzirom da je vlada te zemlje podnela ostavku.

Video konferencija kvadrilaterale održana je na inicijativu Borisova i u njoj su učestvovali predsednik Srbije Aleksandar vučić, grčki premijer Kirijakos Micotakis i rumunski premijer Ludovik Orban.

Podsetimo, Srbija je ranije odlučila da od 1. juna otvori granice sa četiri zemlje iz okruženja, tako da će se od tog datuma u potpunosti liberalizovati i kretanje sa Severnom Makedonijom, Albanijom, BiH i Crnom Gorom.

JUTA: Turistička putovanja kreću krajem juna i početkom jula

Turističke agencije počeće sa realizacijom ugovorenih turističkih putovanja prema većini država u kojima tradicionalno borave naši turisti krajem juna i početkom jula meseca, saopštila je danas JUTA (Nacionalna asocijacija turističkih agencija).

Na današnjoj sednici Upravni odbor JUTA je zaključio da su turističke agencije kadrovski i organizaciono spremne za realizaciju svih ugovorenih turističkih putovanja za predstojeću letnju turističku sezonu.

– U skladu sa raspoloživim informacijama i očekivanim protokolima, turističke agencije informišu javnost da će otpočeti sa realizacijom ugovorenih turističkih putovanja prema većini država u kojima tradicionalno borave naši turisti krajem juna i početkom jula meseca – kaže se u saopštenju.

U saopštenju se kaže da će agencije voditi računa o bezbednosti putnika i da će dodatno posvetiti pažnju što kvalitetnoj realizaciji ugovorenih putovanja u skladu sa propisima.

– Organizatori putovanja će u svom radu striktno poštovati mere koje propisuju nadležne zdravstvene organizacije radi bezbednog putovanja i boravka naših turista u ugovorenim destinacijama – kaže se u saopštenju.

Poslednje korona brojke

Inače, jučerašnji rezultat pokazuje da je u prethodna 24 sata u Srbiji na korona virus je testirano 5.298 osoba, njih 34 bilo je pozitivno, što je najbolji rezultat još od 23. marta, a tri su, nažalost, preminule. Dakle, zabeleženo je tek 0,6% pozitivnih u odnosu na testirane.

Nakon sednice Kriznog štaba, epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević i zamenica direktora Institituta “Batut”, izjavila je da nije razmatrano pooštravanje mera, i da epidemijski tok ide u željenom smeru.

Od početka epidemije korona virusa u Srbiji, početkom marta, obolele su 10.733 osobe, njih 234 je preminulo, a čak 4.904 je izlečeno.

Izvor Blic.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More