Kurc najavljuje kontrapredlog planu Merkelove za obnovu EU

(Hans Punz/Pool via AP)
708

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc najavio je da će predstaviti drugačiji predlog za obnovu privrede EU od onog koji su dogovorili nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron.

Kurc je, u izjavi dnevniku “Oberesterajhiše Nahrihten”, rekao da Austrija želi da bude solidarna sa državama koje su posebno pogođene krizom, ali da veruje da su krediti ispravni put, a ne grantovi.

“Narednih dana ćemo izneti predlog sa našim idejama. Verujem da je moguće da se evropska privreda podstakne i da pored toga izbegnemo objedinjavanje dugova”, naglašava on.

Kurc ističe da je Austrija, kao i mnoge druge članice EU, iznenađena predlogom Merkelove i Makrona.

“Naravno da je legitimno da dve zemlje, još uz to velike, nešto predlože. Ali se odluka donosi od strane svih članica EU”, poručio je on.

Austrija, prema njegovim rečima, o svom predlogu kontaktira sa Holandijom, Danskom i Švedskom, odnosno grupom ekonomskih jakih i štedljivih zemalja, koje su se usprotivile predlogu Evropske komisije o novom budžetu.

Plan kancelarke Merkel i predsednika Makrona predviđa fond EU za obnovu privrede u vrednosti od više od 500 milijardi evra, od kojeg bi posebno “profitirale” zemlje teško pogođene krizom jer bi dobile grantove.

Merkel i Makron složni: EU suočena sa “neviđenom krizom u svojoj istoriji”

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More