Vladika Joanikije: Nijedan vlastodržac ne može da osniva crkvu

Foto: Youtube Printscreen
219

Vladika budimljansko-nikšićki Joanikije izjavio je da nijednom vlastodršću ovog sveta, pa ni Milu Ðukanoviću, ne pripada pravo da osniva bilo koju crkvu, naročito ne pravoslavnu.

On je tako reagovao na tvrdnje crnogorskog predsednika Mila Ðukanovića da će osnovati “crkvu pravoslavnih Crnogoraca”, ali i da će ono što je SPC “otela opet biti vraćeno Crnoj Gori”.

“Izjavama da će osnovati ili obnoviti crnogorsku crkvu Ðukanović direktno krši Ustav države čiji je predsednik, a koji opisuje da je Crkva odvojena od države, što je važno civilizacijsko dostignuće”, ocenio je Joanikije za list “Blic”.

Prema njegovim rečima, sve izjave Mila Ðukanovića o Crkvi su antiustavne i anticivilizacijske i u suprotnosti sa verom i kanonskim poretkom Crkve.

Predat optužni predlog protiv osam sveštenika SPC u Crnoj Gori i episkopa Joanikija

Optužni predlog protiv okrivljenih osam sveštenika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i episkopa Joanikija predat je nikšićkom Osnovnom sudu i dodeljen je sudiji Igoru Ðuričkoviću.

Prema pisanju podgoričke Pobjede, oni se u predlogu terete za krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, prenosi CdM.

Joanikije i sveštenici uhapšeni su zbog organizovanja liturgije kroz grad na dan Svetog Vasilija Ostroškog, 12. maja.

Patrijarh nakon sastanka sa Vučićem: “Plan Mila Ðukanovića da u Crnoj Gori više nema SPC”

Oni su pušteni na slobodu 16. maja, 34 minuta iza ponoći, dok ih je veliki broj građana dočekao ispred zgrade Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću.

“Istinom, pravdom i ljubavlju za slobodu vere”: Episkop Joanikije i sveštenici pušteni na slobodu (VIDEO)

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More