Austrija: “Lekari već sada treba da razmišljaju o novom jesenjem talasu”

(AP Photo/Carlos Osorio, File)
2,310

Ministar zdravlja Austrije Rudolf Anšober danas je sa vodećim austrijskim lekarima razgovarao o razvoju kod teško obolelih od korona virusa i poručio da lekari već sada treba da razmišljaju od novo jesenjem talasu.

Anšober je ukazao da je najveći broj novoobolelih zabeležen 26. marta – 1.062, a da je na intenzivnu negu najviše osoba bilo smešteno 8. aprila – 267.

“U Austriji, na sreću, nismo došli, nijednog trenutka u situaciju da ne možemo da pružimo pacijentu individualnu pomoć”, kazao je Klaus Markstaler sa Klinike za anesteziju Medicinskog univerziteta u Beču.

On je istakao da zdravstveni sistem nije bio preopterećen i da lekari nikada putem trijaže nisu morali da donose odluku ko će da dobije medicinsku pomoć, a ko ne.

Florijan Talhamer iz Društva za infektologiju rekao je da je virus kao kameleon, te dodao da je i sam na početku mislio da je dobro zaraziti se i potom postati imun.

“Međutim taj stav se radikalno kod mene promenio”, kazao je on dodajući da se sada raduje što nije bio zaražen, jer dosadašnje naučne publikacije pokazuju da se ne mogu proceniti dalja oboljenja usled korona virusa.

Upozorio je da će na jesen najverovatnije sezonski grip i Covid istovremeno da budu prisutni, zbog čega je apelovao na stanovništvo da se vakciniše protiv gripa.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More