“Ne služe američkim interesima”! Tramp ponovo osuo “paljbu” na SZO, evo za šta optužuje organizaciju

(AP Photo/Evan Vucci)
251

Ako Svetska zdravstvena organizacija u idućih 30 dana ne načini značajna temeljna poboljšanja, privremeni prekid američkog finansiranja proglasiću trajnim i razmotriću naše članstvo, napisao je američki predsednik Donald Tramp u pismu generalnom direktoru Svetske zdravstvene organizacije Tedrosu Adhanomu Gebrejesusu, objavljenom na “Tviteru”.

Tramp je privremeno zaustavio američke doprinose za SZO u aprilu, optužujući organizaciju da podržava kineske “dezinformacije” kada je u pitanju izbijanje epidemije bolesti kovid 19, iako su zvaničnici SZO negirali te optužbe, a Kina objavila da je bila otvorena i transparentna, prenosi portal “Novosti”.

“Ne mogu da dozvolim američkim građanima, koji uredno plaćaju porez, da nastave da finansiraju organizaciju koja u svom sadašnjem obliku tako očigledno ne služi američkim interesima”, napisao je između ostalog predsednik SAD, u pismu na čak četiri strane.

Tramp je nešto ranije izjavio da je SZO “napravila veoma žalostan posao” u upravljanju krizom u vezi sa koronom i da će odluku o daljem američkom ponašanju doneti uskoro.

U pismu američki predsednik kaže da je jasno je da su Gebrejesus i SZO ponovili pogrešne korake u reagovanju na pandemiju koji su “svet izuzetno mnogo koštali” i naglašava da jedini put napretka kojim ova organizacija može da krene jeste da pokaže potpunu nezavisnost prema Kini.

“Moja administracija je već započela razgovore sa vama o tome kako reformisati organizaciju”, upozorio je Tramp u pismu. “Ali potrebno je brzo preduzeti akcije. Nemamo vremena za gubljenje”.

U ponedeljak je Svetska zdravstvena organizacija saopštila da će nezavisno razmatranje globalnog odgovora na virus korona početi što pre to bude bilo moguće i da je dobila podršku i veliku finansijsku uplatu od Kine, koja se nalazi pod posebnom lupom kao izvorište pandemije.

Američki predsednik optužio je Svetsku zdravstvenu organizaciju da je “kineska marioneta”, ponovivši svoje kritike na način kako je ta organizacija upravljala krizom izazvanom kovidom 19.

Prema Trampovim rečima, SAD uplaćuju Svetskoj zdravstvenoj organizaciji oko 450 miliona dolara godišnje, dok Kina uplaćuje samo 40 miliona.

Pandemija virusam korona, koja je krajem decembra krenula iz kineskog grada Vuhana, izazvala je velike ekonomske probleme širom sveta, obolelo je skoro 5.000.000, a preminulo više od 320.000 ljudi, od čega je skoro trećina u SAD.

SZO: BEZ KOMENTARA IZ SZO je stigao “odgovor” na Trampove pretnje, u vidu stava da oni nemaju neposredni komentar na pismo predsednika SAD, ali očekuju da će, nakon što stvari postanu jasnije, odreagovati. “Trenutno smo veoma zauzeti pokušavajući da finaliziramo našu agendu za sastanak Svetske zdravstvene skupštine”, rekla je portparolka Fadela Šaib na sastanku u UN u Ženevi.

Izvor Novosti
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More