Tragedija Ajnštajnovog i Milevinog mlađeg sina! Bio je genije ali i za oca jedini “nerešiv problem”

Foto: Wikipedia/ Albert i Mileva Ajnštajn
2,003

Biografija Alberta Ajnštajna i Mileve Marić Ajnštajn je godinama interesantna mnogim ljudima, te se čini da se o njima već sve zna. Međutim, o njihovoj deci se dosta manje zna. U ovom videu će biti ispričana biografija njihovog mlađeg sina Eduarda.

Albert Ajnštajn i njegova prva supruga Mileva Marić Ajnštajn u svom kratkom braku imali su dvojicu sinova: Hansa Alberta i Edvarda, piše Blic.

Mlađi dečak bio je i ostao jedini “problem” koji naučnik nije uspeo da reši.

Edvard je rođen 28.jula 1910. u Cirihu. Kada su se njegovi roditelji razveli imao je samo 4 godine. Od rođenja je bio bolešljivo dete što je jako brinulo Ajnštajna.

Tokom njegovog odrastanja shvatili su da je visoko inteligentan i talentovan za muziku. Već sa šest godina čitao je Šekspira, kasnije Kanta, Šopenhauera i Platona.

Zainteresovao se za psihijatriju, posebno dela Sigmunda Frojda. Upisao je studije psihijatrije u Cirihu, ali je sa 20 godina dobio šizofreniju..

Prvi put je bio hospitalizovan sa 22 godine. Surovi električni tretmani toga doba su samo pogoršali njegovo stanje. Nije uopšte više mogao da čita i gubio je kognitivne sposobnosti.

Dok je ucveljeni otac bio u Americi na vlast dolazi nacistički vođa 1933. pa Ajnštajn zbog jevrejskih korena biva onemogućen da se vrati u domovinu.

Želeo je da sina dovede u SAD ali zbog Edvardovog zdravstvenog stanja i nadolazećeg rata to nije bilo moguće.

“Moj sin je jedini problem koji ostaje bez rešenja”. Edvarda više nikada nije video. On je okončao svoj život na psihijatriji, napušten od svih, u najvećoj bedi.

Proveo je 35 godina u psihijatrijskom azilu Burgelci u Cirihu.

Mileva se do svoje smrti 1948. brinula o njemu. Skončao je 1965. kao bolnički baštovan, zaboravljen od svih u svojoj 55. godini života.

 

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More