Sad je i zvanično: Evo kad počinje turistička sezona u Grčkoj

U televizijskom obraćanju naciji, Micotakis je rekao da je Grčka "uspela da ograniči širenje koronavirusa" i da je njen odgovor na zdravstvenu krizu "primer koji treba slediti"

Foto:Pixabay.com
566

Turistička sezona u Grčkoj počeće 15. juna otvaranjem hotela, dok će direktni međunarodni letovi ka grčkim destinacijama postepeno biti obnavljani od 1. jula, izjavio je premijer Kirijakos Micotakis.

U televizijskom obraćanju naciji, Micotakis je rekao da je Grčka “uspela da ograniči širenje koronavirusa” i da je njen odgovor na zdravstvenu krizu “primer koji treba slediti”.

Njegova vlada je dosta rano uvela zabranu kretanja zbog koronavirusa i izbegla veliki broj inficiranih i umrlih od koronavirusa.

Međutim, restriktivne mere zadale su težak udarac grčkoj ekonomiji, čiji je ključan deo turizam, zaslužan za više od 10 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Grčku je prošle godine posetilo više od 34 miliona turista koji su tamo potrošili 18,2 milijarde evra, prema zvaničnim podacima.

“Suočimo se hrabro sa stvarnošću: turizam je u aprilu i maju dostigao najnižu tačku. Tako da šta god da postignemo ove godine, biće od koristi”, kazao je Micotakis.

Micotakis je najavio petomesečno smanjenje poreza na saobraćaj sa 24 na 13 odsto, što će tokom turističke sezone dovesti do jeftinijih brodskih, autobuskih i avionskih karata, kao i smanjenje poreza na kafu, bezalkoholna pića i karte za bioskope pod vedrim nebom.

Zaraza koronavirusom potvrđena je u Grčkoj kod 2.850 osoba, od kojih je umrlo 166.

Izvor N1
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More