Istraživanje pokazalo: Svaki 20.davalac krvi u Milanu bio zaražen pre prvog slučaja

(AP Photo/Mark Schiefelbein)
394

Svaki dvadeseti davalac krvi u Milanu razvio je antitela na kovid-19 pre prvog zvaničnog pozitivnog slučaja u Italiji krajem februara, utvrđeno je istraživanjem poliklinike iz glavnog grada Lombardije.

Analiza Poliklinike Milana potvda je da je virus cirkulisao u Italiji pre 21. februara, kada je utvrđen prvi zvaničan slucaj u Kodonju, piše italijanski list Korijere dela sera.

Istraživanje, kojim je obuhvaćeno 800 davalaca krvi, objavljeno na internet stranici “medRxiv”, ukazuje da je na početku epidemije 4,6 odsto davalaca krvi već imalo antitela na virus kovid-19, a taj procenat porastao je početkom aprila na 7,1 odsto.

Studiju su osmislili i sproveli stručnjaci Odeljenja za transfuziju Poliklinike Milana u saradnji sa Univerzitetom u Milanu i još nekoliko istrazivača iz zdravstvenih ustanova u glavnom gradu Lombardije, najteže pogođenom regionu virusom kovid-19 u Italiji.

Ističe se da su korišćeni sačuvani uzorci krvi kako bi se utvrdilo prisustvo antitela, a ne zato što se virus prenosi preko krvi.

Korijere dela sera ukazuje da je istraživanjem utvrđeno da su se najpre zarazili uglavnom mladi, a da su nedavni slučajevi povezani više sa starijim ljudima.

Italija je sa više od 32.000 umrlih od posledica virusa kovid-19 od početka krize treća u svetu po broju žrtava tog virusa posle SAD i Velike Britanije.

Virus kovid-19 izazvao je u Italiji najdužu blokadu u Evropi iz koje posle više od dva meseca ta zemlja postepeno izlazi, suočavajući se s teškim ekonomskim posledicama.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More