Kisić-Tepavčević o putovanju avionom, danu koji svi čekamo, ali i zašto test “nije garancija”

FOTO TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC/
1,008

Zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je epidemiološka situacija na području cele Srbije stabilna, da je sve manje zahteva za hospitalizaciju obolelih i da broj umrlih i pacijenata na respiratorima pokazuje da je oslabila sposobnost virusa da izazove teže forme bolesti.

Kisić Tepavčević je rekla da se prethodnih dana virus širio u dva radna kolektiva što se, kaže, direktno odrazilo na ukupan broj slučajeva.

Ona je za RTS kazala da se u tim slučajevima na vreme reagovalo i da se uradilo sve da se spreči dalje širenje virusa.

Kada je reč o podacima za jučerašnji dan kada je broj obolelih ponovo porastao, Kisić Tepavčević je ponovila da su to uglavnom kontakti radnika iz Vranja i da osobe koje su otkrivene imaju blage ili nikakve simptome.

Kako je navela, ako se pogledaju indikacije za testiranje u okruženju, strategije se baziraju na tome da se ne testiraju osobe bez simptoma.

Istakla je da je cilj da se testiranjem otkriju i osobe bez simptoma virusa i da se na vreme izoluju jer mogu da budu rezervoari infekcije.

Kisić Tepavčević je primetila da se nastavlja trend pada učestalosti virusa u svim regionima i dodala da je bitno da je sve manje zahteva za hospitalizaciju.

Naglasila je da je u ovom momentu 13 osoba na respiratorima, sa težim formama bolesti.

“Svi čekamo dan kada nećemo prijaviti nijedan smrtni ishod. To su sada najbitniji epidemiološki parametri”, rekla je Kisić Tepavčević.

Dodala je da broj umrlih i broj pacijenata na respiratorima pokazuje da je oslabila sposobnost virusa da izazove teže forme bolesti.

Preporuka kriznog štaba je da od sutra, svi koji ulaze u zemlju ne moraju da imaju urađen pi-si-ar test, a Kisić Tepavčević je rekla da od samog početka nije bilo konsenzusa među zemljama o tome kako da postupaju sa putnicima u međunarodnom saobraćaju.

Kako kaže, granice se sve više otvaraju i to uključuje poslovna i turistička putovanja.

Dodala je da su mere fizičkog distanciranja, pranja ruku i nošenja maski mnogima bile smešne, ali da one imaju efekta kada je u pitanju koronavirus.

Napomenula je da test nije garancija i da se pokazalo da, ako neko dobije negativan rezultat, dolazi do rastrećenja i onda popuste sve mere.

Upozorila je i na mogućnost lažnog negativnog testiranja, ali i zaražavanja nakon 72 sata.

“Idem nazad kući da vidim mamu”: Ovako je jutros izgledao let “Er Srbije” iz Beograda za Cirih

Kada je reč o letenju avionom, Kisić Tepavčević je kazala da su faktori koji utiču na širenje virusa dužina leta i boravak u zatvorenom prostoru i da se zbog toga preporučuje nošenje maski.

Dodala je da je ventilacija aviona bezbedna jer se tokom leta često izmeni kompletan vazduh.

“Od sutra ulaz u Srbiju bez PCR testa i izolacije, naši građani koji idu u druge države ponašaće se u skladu sa odlukama država”

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More