Naučnici sa Prinstona: Leto neće obuzdati koronu, samo ovo može sprečiti širenje virusa

Foto: PixaBay
348

Postoji nekoliko statističkih studija sprovedenih poslednjih meseci, koje su pokazale slabu povezanost klime i korona virusa. U njima je navedeno: što je vlažnije i toplije vreme, manja je verovatnoća širenja virusa.

U pitanju su, ipak, preliminarni podaci, pa je veza klime i KOVID-19 i dalje u najvećoj meri nepoznata, prenosi Blic Žena.

Istraživanje naučnika sa Pristona koje je objavljeno u magazinu “Nauka”, ne odbacuje ovu vezu, ali zato naglašava da je uticaj klime na širenje virusa “skroman”, prenosi “Hina”.

“Naša otkrića pokazuju da će se bez efikasnih mera kontrole virus i dalje širiti i tokom toplijeg ii vlažnijeg vremena koje neće značajnije obuzdati pandemiju”, navodi se u studiji, a Rejčej Bejker sa Pristona je dodaoa: “”Predviđamo da vlažnije i toplije klime u prvoj fazi neće usporiti virus”.

Imunitet važniji od klime

Iako klima, a naročito vlažnost, utiču na širenju ostalih sojeva korona virusa i gripa, autori studije su, kada je reč o KOVID-19, izdvojili drugi značajniji faktor.

“Primećujemo određen uticaj klime na rasprostranjenost i “tajming” pandemije, ali uopšteno govoreći, virus će nastaviti da se širi jer među stanovništvom nema dovoljno imuniteta”, objasnila je Bejker i navela primere Brazila, Ekvadora ili Australije u kojima toplije vreme nije imalo veći uticaj na virus (Brazil je jedno od svetskih žarišta pandemije).

Bejker je još jednom podvukla: “Čini se da klima ne reguliše širenje virusa”.

Kada će virus postati sezonska bolest

“Bez mera kontrole ili vakcine, virus će nastaviti da se kreće među velikim delovima svetske populacije i tek će kasnije postati sezonska bolest, i to nakon što se smanji zaliha neizloženih domaćina”, naomenuli su autori studije koji su za potrebe istraživanja uradili nekoliko simulacija o tome kako bi virus mogao da se ponaša u različitim klimatskim uvslovima.

U svim simulacijama klima je postala faktor tek nakon što su veliki delovi populacije stekli imunitet.

“Što se u populaciji izgradi više imuniteta, to će uticaj klime na virus rasti. Tek će tada velika pandemija postati sezonska infekcija”, poručila je Bejker.

Izvor Blic Žena
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More