Park na Savskom keju u Beogradu poneće ime Diane Budisavljević

Foto: Beoinfo
177

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda usvojila je na današnjoj sednici inicijativu da park na Savskom keju ponese ime humanitarke Diane Budisavljević, koja je u Drugom svetskom ratu spasila više od 15.000 srpske dece iz logora u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH).

Na današnjem zasedanju usvojene su i inicijative i da centralni park na prostoru Beograda na vodi, uz Bulevar Vudroa Vilsona i Nikolaja Kravcova, ponese naziv Savski park i da se podignu spomenici vojvodi i slikaru Petru Nikolajeviću Moleru i arhitekti Aleksandru Deroku, saopštila je Gradska uprava.

Odluka doneta: Beograd dobija spomenik Diani Budisavljević

U obrazloženju se navodi da je u anketi koja je trajala do 11. maja, najviše predloga građana bilo da se taj prostor Beograda na vodi nazove Savski park.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić u svojstvu građanina je podneo predlog da park koji se proteže od Brankovog mosta do Beton hale, gde će i biti podignut spomenik Diani Budisavljević, ponese njeno ime.

Vesić je istakao da je njena borba bila jedinstvena i da je svojim požrtvovanjem i nesebičnom ljubavlju prema srpskom narodu učinila da je Srbija nikada ne zaboravi.

U inicijativi zamenika gradonačelnika stoji i da spomenik Petru Nikolajeviću Moleru treba da bude podignut u parku u Molerovoj ulici na Vračaru.

Vesić je zajedno sa gradskim urbanistom Markom Stojčićem podneo inicijativu da se spomenik Aleksandru Deroku podigne na platou na uglu Topličinog venca i Čubrine ulice.

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda usvojila je i zahtev Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda da se Spomenik lučkom radniku, delo vajara Radete Stankovića, koji se nalazi na Savskom keju, zbog rekonstrukcije keja premesti bliže glavnom stepeništu, tako da bude na reprezentativnijoj lokaciji.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More