Istraživanje pokazalo: 70 odsto građana ne želi da ode iz Srbije

FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC
191

Čak dve trećine, 71 odsto, građana ne planira da ode iz Srbije, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja koje je, petu godinu zaredom, sproveo Institut za evropske poslove, u saradnji sa istraživačkom kućom “Ninamedia”.

Istraživanje je sprovedeno u periodu od 6. do 12. marta ove godine, na reprezentativnom uzorku od 1.203 ispitanika.

Od ispitanih, 12 odsto je na to pitanje odgovorilo sa “ne znam”, dok 17 odsto planira da napusti zemlju, a najpoželjnija destinacija je – zemlje Evropske unije.

To su, kako se navodi, u većoj meri muškarci, ispitanici srednjeg i visokog stepena obrazovanja, građani do 45 godina starosti, kao i stanovnici Beograda i gradskih sredina.

Rusija je, prema istraživanju, i dalje najveći prijatelj Srbije, a EU takođe i dalje najpoželjnija destinacija za život, ali se, po prvi put, u istraživanju pojavljuje Kina, koju isptanici percipiraju kao najvećeg donatora.

Tako 40 odsto građana navodi da je Kina najveći donator, 17,6 pominje Evropsku uniju, dok Rusiju smatra najvećim donatorom 14,6 procenata ispitanih.

-U poređenju sa prethodnim istraživanjem, 20 odsto više ispitanika smatra da je Kina najveći donator, oko 10 odsto manje njih navodi Rusiju i oko 8 odsto manje EU- stoji u saopštenju IEP, prenosi Tanjug.

Kako se navodi u izveštaju, čak 86 procenata građana Srbije smatra da je Rusija prijatelj Srbije, dok samo 3 odsto ima suprotno mišljenje.

Navodi se i da je većina ispitanika koji smatraju da je Rusija prijatelj Srbije starija od 60 godina te da njihov broj opada sa porastom stepena obrazovanja.

Prosečna ocena odnosa između Srbije i Rusije iznosi 3,97, što, u poređenju sa ranijim istraživanjima, pokazuje “blaži trend opadanja”.

Više od polovine ispitanika, tačnije 57,4 odsto, smatra da predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše radi na dobrim odnosima sa Rusijom, 11,9 odsto navelo je šefa diplomatije Ivicu Dačića, četvrtina ispitanika nije znala da odgovori na ovo pitanje, dok su ostali odgovori bili u procentu manjem od 4 odsto, pokazuje istraživanje.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More