Brojne države EU upozoravale Austriju zbog Išgla

Foto: printscreen/youtube
268

Više država EU upozorilo je Austriju na žarište korona virusa u skijaškom centru Išgl, tvrdi bečki dnevnik “Standard”.

List navodi da je tri dana, nakon prvih upozorenja iz Islanda, 8.marta Danska prijavila zarazu korona virusom preko sistema za rano upozorenje i reakciju EU.

Danci su naveli da se pretpostavlja da je žarište zaraze skijaški bar “Kicloh”.

Prema mejlovima, koji su potom usledili, Sanitetska direkcija austrijske pokrajine Tirol potvrdila je Agenciji za zdravstvo i bezbednost namirnica (AGES) da je 11 zaposlenih u “Kiclohu” delimično od februara imalo simptome gripa.

Samo dan nakon upozorenja iz Danske bar “Kicloh” je zatvoren, a pokrajina Tirol uputila je poziv svim osobama koje su između 15. februara i 7. marta posetili taj lokal da se jave.

Međutim, u tom apelu je navedeno i da prenošenje korona virusa na goste bara, iz medicinskog ugla, gotovo da nije moguće.

Austrijski skijaški centar tužiće iz 55 zemalja sveta sa pet kontinenta

Preko sistema EU su Austriju o Išglu i drugim austrijskim skijaškim centrima, to jest zarazama iz istih, informisali i Nemačka, Hrvatska i Velika Britanija.

Vlasti pokrajine Tirol i Išgla sumnjiče se da su namerno, nakon dobijenih informacija o oboljevanju brojih turista iz više zemalja, odugovlačili sa reakcijom kako bi produžili što je duže moguće skijašku sezonu.

To je sada i predmet istrage tužilaštva, a i preteće kolektivne tužbe koju je najavilo da će pokrenuti Udruženje za zaštitu potrošsača Austrije.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More