“Igra” sa granicama deo borbe za nemačke i austrijske turiste

Foto: Tanjug/ AP Photo/Ronald Zak
2,277

Ausrijski premijer Sebastijan Kur poručio je da Austrija nece nikako otvoriti svoje granice sa zemljama gđe situacija sa zarazom Covid19 jos nije pod kontrolom, kao u Italijii i objasnio odluku da glavni granični prelaz između dve zemlje Brener ostane zatvoren.

Italija najavila da od 3. juna otvora svoje granice i da za posetioce nece biti neophodan dvosedmični karantin, pa je Izjava autrijskoj premijera u italijanskoj stampi i među politicarima izazvala negodovanje, mada priznaju da su mere severnog suseda delimično i opravdane, jer je upravo sever Italije bio najvise pogođen zarazom covida19.

Situacija na granici između Italije i Slovenije nije sasvim jasna, jer je Slovenija prvo otvorila, a zatim prema nekim nezavnicim informacija i zatvorila granicne prelaze prema Italiji. Putnici koji dolaze u Italiji sa istoka, međutim potvrđuju da su prelazi otvoreni i da nema granične kontrole.

Ova “igra sa granicama”, među zemljama koje su partneri i punopravne clanice Evropske Unije je deo borbe za turiste, najviše Nemačke i nastojanja drzava da se prihodima od turizma nadoknadi deo gubitaka izazavih pandemijom koronavirusa, navod “EuropaToday”.

Nemci i Austrijancu su najbrojniji turisti u severnim pokrajima Italije, ne samo zbog poseta istorijskim gradovima kao sto je naprimer Vencija, Verona ili Firenca, vec i zbog plaža, a broj turista koji posećuju sever Italije zbog seoskog turizma i veoma popularnih tura po “vinskim cestama” meri se milionima.

Nemačka, Austrija, Hrvatska i Češka već mesec dana utvrđuju mogućnosti takozvanih “turističkih koridora”, odnosno puteva kojima bi turisti iz ovih zemalja kontrolisanim pravcima išli direktno u određena podrucja na letovanje.

Ovi bilaterali dogovori, konkretno između Nemačke i Hrvatske, bili bi na štetu turističkih područja severne Italije, pogotovo regije Veneto.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More