Posle upozorenja stiglo i objašnjenje za glasanje iz inostranstva

Foto: Pixabay
148

Vlada Srbije upozorila je da se pojavio lažni sajt za glasanje iz inostranstva – www.hocudaglasam.com.

Dok nadležni upozoravaju da se radi o lažnom sajtu koji može da zloupotrebi podatke građana, autori tvrde da je bezbedan i da su želeli da pomognu.

Vlada Srbije UPOZORAVA: Pojavio se lažni sajt za glasanje iz inostranstva, nijedan državni organ ne stoji iza toga

Nemanja Grujičić godinama živi u inostranstvu i nikada nije glasao na izborima u Srbiji – u Irskoj, gde je živeo, i u Singapuru, gde živi, nema diplomatsko-konzularnih predstavništva Srbije.

Glasanje u inostranstvu dostupno je srpskim državljanima od 2004. godine. Međutim, da bi se organizovalo u državi u kojoj nema diplomatsko-konzularnog predstavništva, potrebno je da se najmanje 100 ljudi registruje za glasanje.

Nemanja je jedan od autora sajta hocudaglasam.com koji je pokrenuo kako bi se građanima koji žive u inostranstvu olakšao proces registracije za glasanje i pomoglo onima u državama u kojima nema diplomatskih predstavništva da iskoriste pravo glasa.

Iako autori objašnjavaju da je stranica napravljena uz pomoć otvorenog koda, a detalji kako funkcioniše dostupni na uvid, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu upozorilo je građane da se radi o lažnom sajtu koji možda prikuplja lične podatke građana.

Konačan broj birača na parlamentarnim izborima 2020. utvrdiće Republička izborna komisija 15 dana pre glasanja – procenjuje se da pravo glasa iz inostranstva ima oko 1,7 miliona ljudi.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More