Slobodan ulaz u Srbiju: Vraćamo se na higijenske mere, evo šta kažu reporteri sa granica

FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC
649

Svima koji ulaze na teritoriju Srbije od danas više nije neophodan negativan test na koronavirus, niti dozvola komisije. Tu odluku usvojila je Vlada Srbije na preporuku Kriznog štaba. Svim osobama koje ulaze na teritoriju Srbije biće uručivana zdravstvena upozorenja.

Od danas, za ulazak u Srbiju, ni našim ni stranim državljanima nije potreban negativan pi-si-ar test, i nije obavezna samoizolacija od 14 dana.

Reporter RTS-a javlja da je na graničnom prelazu Horgoš veoma mali broj putnika na ulazu u zemlju, tek po koji automobil.

Procedura je takva da nema više posebnih odobrenja za ulazak. Sanitarni inspektor više ne ispisuje rešenja, već putnici kao i ranije dolaze do kućice za pasošku i carinsku kontrolu. Tu im se uručuje zdravstveno upozorenje u kome piše da ukoliko su bili u kontaktu sa zaraženim od kovida 19 ili su bili u stranim bolnicama gde su bili u kontaktu sa zaraženima, da u narednih 14 dana smanje kontakte u domaćinstvima i na javnim mestima i da se, ako osete neki od simptoma, jave dežurnom epidemiologu.

Na upozorenju je i spisak zavoda za javno zdravlje u Srbiji.

Za sada ne mogu svi da uđu u Mađarsku, nema turističkih putovanja u tu državu, ona se pridržava onoga što je propisala EU.

Naši i mađarski građani koji žive do 50 kilometara od granice u pograničnom pojasu mogu da, u skaldu sa sporazumom Vlade Srbije i Mađarske, nesmetano prelaze granicu.

Mađarska je obezbedila svakodnevi tranzitni koridor prema zapadnoevropskim zemljama. Svakog dana samo na prelazu Horgoš, odnosno Reske može se ući u Mađarsku za sve one koji su u tranzitu od 10 do 22 sata. Svi oni koji prolaze kroz tu državu moraju imati papire kojima dokazuju da rade u tim zemljama.

Juče je na sastanku kriznog štaba u Mađarskoj rečeno da će se ta zemlja pridržavati onoga što bude zajednički stav EU o otvaranju granica.

Upustva za ulazak u Bugarsku tokom dana

Od ponoći je otvorena granica između Srbije i Bugarske.

Već ima nekoliko automobila koji su iz pravca Bugarske ušli u Srbiju. Carina i policija dele uputstva za higijensko-zdravstvene mere koje je neophodno primeniti pri ulasku u Srbiju.

Svi oni koji ulaze u Bugarsku ta uputstva bi trebalo da dobiju tokom dana.

Granični prelaz Gradina je jedan od najfrekventnijih.

Izolacija svim ljudima koji su do sada ušli u našu zemlju, a koja im je određena na 14 dana, jer nisu imali negativan nalaz testa, od danas se prekida.

Testiranje na lični zahtev koštaće 6.000 dinara na teritoriji cele Republike Srbije, dok će za studente i maloletne osobe testiranje i dalje biti besplatno, navedeno je u saopštenju.

Svim osobama koje ulaze na teritoriju Srbije biće uručivana zdravstvena upozorenja u kojima se navodi da ulaze na teritoriju na kojoj virus još cirkuliše, kao i načini prevencije infekcije.

Letovi sa niškog aerodroma

Od danas će biti uspostavljeni letovi sa niškog aerodroma “Konstantin Veliki”. Taj aerodrom nije radio od 18. marta.

Mađarska kompanija “Viz er” prvi let je planirala za Dortmund. Sa niškog aerodroma i “Er Srbija” i “Rajan er” uskoro planiraju obnavljanje letova.

FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC

“Er Srbija” je obnovila komercijalni putnički saobraćaj. Prvi putnici su otišli za Cirih i Frankfurt.

Tokom puta svi putnici sve vreme moraju da nose maske, a dobrodošla je i dodatna zaštitna oprema – viziri i rukavice.

Jovanović: Vraćamo se na higijenske mere

Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut”, rekla je za RTS da odlukom Vlade prestaju da važe mere kućne izolacije i druge propisane mere za sve građane koji ulaze u zemlju.

“Podela upozorenja na graničnim prelazima se uručuje, vraćamo se na higijenske mere koje ćemo primenjivati u odnosu na lični i radni nivo. Ako se primeti bilo kakav simptom koja može biti doveden u vezi sa koronavirusom, zdravstvene ustanove su na raspolaganju”, navela je Jovanovićeva.

Ponovila je da je važno što češće prati ruke, podsetiti sebe svakodnevno da je virus prisutan, provetravati prostorije, dezinfikovati prostor u kom se radi.

“Preporučila bih da se ljudi, ukoliko postoji bilo koji simptom, jave lekaru, kovid jedinice će ostati. Mere koje se uvode su adekvatne i primerene za fazu epidemije u kojoj se nalazimo”, navela je direktorka “Batuta”.

Kontrola rizika se provodi, prema njenim rečima, i administritivnim i ličnim merama.

Pacijenti koji budu imali koronavirus, biće hospitalizovani, a njihovi kontakti praćeni, rekla je Jovanovićeva.

Izvor Foto: RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More