Srbi stvorili indor i soker – fudbal u SAD

Klub Ujedinjeni Srbi iz Čikaga
229

Istorija kazuje da su Aleksandar Aca Obradović, Milan Mandarić, Bora Milutinović i Milutin Šoškić kao fudbaleri i treneri ispisivali istoriju malog fudbala – indor i velikog fudbala – soker u SAD.

Prva dvojica su iznikli iz srpskih fubalskih timova u Americi, a druga dvojica su bili jugoslovenski profesionalci, koje su Amerikanci angažovali da im stvore državni tim za učešće na Olimpijadi i Svetskim prvenstvima.

Dr O kako su Srbi i Amerikanci zvali Aleksandra Obradovića rođen je u Mionici 1922. godine. Tokom Drugog svetskog rata bio je pripadnik četničkog pokreta i zatočenik u logoru Banjica (1942). Uspeo je da pobegne iz logora u Australiju, odakle se vratio i pristupio četnicima (1944). Završio je studije medicine i radio kao profesor. Nije doktorirao, jer je učestvovao u formiranju FK „Crvena Zvezda“ i izgradnji stadiona na Topčiderskom brdu. Afirmisao je fudbalsku generaciji Vladimira Beare i Dragoslava Šekularca. Bio je stalni gost restorana „Madera“, u kome je od kolega fudbalskih radnika kao lekar i ekspert za fudbal dobio nadimak Dr O.

Dr Aca Obradović i Dragoslav Šekularac

Progonjen od Saveza komunista Beograda kao četnik i tehnomenadžer Obradović je emigrirao u SAD 1966. Bio je pionir fudbalske igre u SAD, jer je oformio Fudbalsku ligu u Kaliforniji i FK „San Francisko Klipers“. Bitno je uticao da se mnogi srpski fudbaleri, treneri (Ivan Toplak) i sportski radnici angažuju na razvoju velikog i malog fudbala u Americi. Njegovom zaslugom za dve decenije u SAD je stvoreno 30.000 mladih fudbalera.

Početkom osamdesetih dr O se vratio u Evropu i kao član FIFA bio administrator u FK „Olimpija“ iz Slovenije i FK „Valencija“ u Španiji. Imao je svoj restoran u Ljubljani i kafanu u Mionici. Bio je prvi licentni fudbalski menadžer u SFRJ. Preminuo je u Beogradu 2000. godine. Politički nikada nije rehabilitovan. U Muzeju FK “Crvena Zvezda” postoji stalna postavka o Aleksandru Obradoviću.

Njegov fudbalski drug Milan Mandarić, rođen u Gospiću 1938. godine, odrastao i školovao se u Novom Sadu. Diplomitao je mašinstvo (1962). Bio je vlasnik pogona precizne mehanike, ali je sa suprugom emigrirao (1967) u Švacjarsku, a potom (1969) u SAD. Američko državljanstvo primio je 1970.
Mandarić je bio rodonačelnik srpskog malog i velikog fudbala u Kaliforniji zajedno sa dr Acom Obradovićem. U Ameriku je doveo Pelea, Bobi Mura i Džordža Besta da igraju u Severno-američkoj fudbalskoj ligi.

Milan Mandarić, fudbalski mag u Ljubljani

Otvorio je u San Hoseu kompaniju Lika, specijalizovanu za proizvodnju štampanih kola za računare. Već 1976. kompanija je u svom sastavu imala sedam fabrika, zbog čega je zvanično proglašen za biznismena godine u Kaliforniji. Osamdesete je Mandarić postao glavni akcionar i vlasnik firme Sanmina. Početkom devedesetih ova fabrika je u kategoriji proizvođača elektronike u SAD bila prva na listi najuspešnijih. Danas je vlasnik kompanije MM Holding, koja se bave investiranjem, član raznih korporacija u SAD, direktor kompanije Redleaf Group, Inc. i kompanije Kinetics Group, Inc. Član upravnih odbora mnogih svetskih banaka.

Milan Mandarić je bio vlasnik fudbalskih klubova “Portsmauth” (2003) i “Lester” (2014) u Velikoj Britaniji. Godine 2015. kupio je FK “Šefild”. Kao najbolji investitor u sport dobitnik je Ključa grada Portsmauth (2008). Danas vodi FK “Kopar” i FK “Olimpija” u Sloveniji. Mandarić živi u Engleskoj i u Floridi.

U SAD su fudbal razvili i Vladimir Bogićević, kao fudbaler “Kosmosa” i napadač Predrag Preki Radosavljević. Lazar Lavonja je bio reprezentativac SAD u selekciji do dvadeset godina. Aleksandar Duponja je bio među najboljim fudbalerima u SAD. Petar Stojanović je bio perspektivan golgeter, ali ga je ekipa “Delfini” iz Majamija uzela da igra ragbi.

Muški državni tim SAD je početkom devedesetih kada je trener bio Velibor Bora Milutinović ušao među deset najboljih fudbalskih timova u sve tri Amerike, Australiji i Okeaniji. Jednu od najvećih fudbalskih škola u Americi vodili su i Aca Nikolić i Đorđe Rašić iz milvoških “Kikersa”. Trenirali su čak 8.000 mladih Amerikanaca.

Milan Davidović iz Milvokija, bivši igrač bio je poznat kao trener i menadžer srednjoškolskih koledž igrača, koji nastupaju širom Amerike. On je stvorio velike američke fudbalere Peru Kažića, Boru Sučevića, Maneta Novakovića, Miru Rokvića, ali i Skota Skalfa najboljeg golmana Amerike.

Glavni čovek u američkom malom fudbalu – indoru bio je Zoran Savić, koji vodi tim “Kometa ” iz Kanzes Sitija. Najveću popularnost u indoru stekli su igrači Slaviša Jovanović Žungul, Srboljub-Srba Stamenković i Zoran Karić, trener ekipe “Klivlend”, koja je bila šampion SAD.

KLUBOVI IZ MILVOKIJA

Zvanično fudbal se u SAD igra od 1917. godine, najviše kao sport doseljenika iz etničke zajednice. FK “Srpski sport klub” iz Milvokija je najstariji tim u SAD . Osnovan je januara 1951. godine. Kum mu je bio Živan-Žica Stanković, menadžer, a predsednik prota Milan Bakić. U upravi su bili Jovan i Dragan Bratković, Mića Kabanica, Miroslav Ostojić. Imao je pet hiljda fudbalera u svim uzrastima.
U klubu “Srpski sport klub” su igrali Nik Petrović iz Užica, Duja Gajević, Miloš Bebi Ranković, Mića Kabanica iz Požege, bivši predsednik Fudbalskog saveza Viskonsin, Ivo Lušić i Slobodan Šipovac, najbolji golman srednje i severne Amerike. Veliki igrači bili su i Boro Sučević, Nenad Timarac, Pera Tomašević i Duško Kresović.

FK Ujedinjeni Srbi, Milvoki

Od devedesetih godina klub “Srpski sport klub” su vodili Bora Kresović, Mirko Vukićević, Miroslav Pavlović, Mira Dimitrijević, Vladimir Burgijašev, Milan Vidaković, Dragan Bratković i trener Ljubiša Vasilić. U vitrinama klub ima trideset najvećih fudbalskih trofeja. Osam puta je bio šampion države Viskansin i pobednik kupa šest puta. Osvajali su i specijalni Predsednikov kup, kao i mnoge turnire u malom i velikom fudbalu po Americi.

U istoriji velikog i malog fudbala u Americi zapisano je da je “Srpski sport klub” šezdesetih i osamdesetih godina bio i zvanična reprezentacija države Visoknsin. I jedini pobednik nad tada nesavladivom ekipom “Kjuts” iz Sent Luisa. U američkoj Kući slavnih sportista nalazi se i desetak igrača iz srpskih fudbalskih timova “Srpski sport klub” i “Ujedinjeni Srbi” iz Milvokija.

Fudbalski klub “Ujedinjeni Srbi “, Milvoki nastao je početkom šezdesetih godina, kada je zbog crkvene podele u Americi, došlo i do cepanja unutar sportskih organizacija. Njegovo prvo ime bilo je “Beli orlovi”, ali je (1968) promenjeno u “Ujedinjeni Srbi”. Ova ekipa osvajala je državni šampionat Viskansina pet puta, kup tri puta i titulu prvaka američkog srednjeg Zapada jednom.

Uspesi su bili najveći devedesetih godina, pod rukovodstvom iskusnog Zemunca, bivšeg igrača i trenera Milana Stojsavljevića, menadžera Neđe Sučevića i predsednika Petra Đukića. Milan Stojsavljević je bio profesionalni igrač “Menfis Rogsa”, zatim half i trener “Ujedinjenih Srba” iz Milvokija, kada su 1994. godine bili prvak srednje Amerike. U toj ekipi najbolji su igrači bili Milan Rokvić, Đuro Stoisavljević, Miroslav Kesić, Tihomir Prpa. Tim je bio i šampion srednje Amerike u malom fudbalu, odnosno indoru.
FK “Ujedninjeni Srbi” iz Čikaga je zvanični prvak države Ilinois i srednje Amerike u kategoriji veterana. Titulu im je stvorio trener Bogić Ristić. Klub je osnovan pri Srpskoj bratskoj pomoći, na čijim terenima igra. Stvorili su ga Mića Vasiljević, Voja Vla, Milan Kragujevac.

Na američkom kontinentu postoji tridesetak srpskih fudbalskih ekipa i to sa sličnim srpskim imenima. FK “Beograd” postoji u Ontariju i Mičigenu, FK “Srbija” u Njujorku i Hamiltonu, FK “Ujedinjeni Srbi” u Ohaju, Kaliforniji, Viskansinu, Ontariju i Ilinoisu. U Klivlendu je FK “Karađorđe”. Pet puta je bio prvak u državi Ohajo i osvajač Karađorđevog srpskog kupa. Njega je stvorio Vojkan Spasić.. U Milvokiju su FK “Srpski sport klub” i FK “Ujedinjeni Srbi”.

SAD imaju 4.000 fudbalskih ekipa sa šest miliona registrovanih igrača. Poslednjih godina najpoznatiji Srbi u fudbalu u SAD su fudbaler, defanzivac Branko Savić, bivši igrač beogradskog “Rada”, Aleksandar Katai, Nemanja Nikolić, Boris Sekulić i Veljko Paunović, trener iz Čikaga.

FUDBALSKI SPORT U KANADI

U Kanadi srpsku fudbalsku koloniju čini dvadeset klubova sa oko 800 igrača i trenera. U kanadskom registru timova su FK “Sveti Stefan” iz Otave, FK “Beograd”, FK “Republika Srpska”, FK “Srbija”, FK »Winona Serbs«, »Hamilton Serbs« i »Šumadija Hamilton«, svi iz Hamiltona. FK »Beograd«, Kitčiner, FK »Kitchener Serbs« i “Beli Orlovi” iz Vaterloa. FK »London Serbs« i »Obilić F.C.« iz kanadskog Londona, FK »Montreal Serbs« iz Montreala i FK »Srbija F.C.« sa Nijagarinih vodopada. FK “Ujedinjeni Srbi” i FK »White Eagles/Beli Orlovi« iz Toronta. FK »Beli orlovi« i FK »Srbija S.C.« iz Vankuvera. Fudbalski klub “Vindzorski Srbi”i FK »Windsor Serbs old timers« iz Vindzora. FK »United Serbs – Oshawa« i FK »United Serbs« iz Ontarija.

Takmiče se u kanadskom prvenstvu i Srpskog ligi. Timovi su osvajali 11 puta svesrpsko kanadsko i američko prvenstvo i Karađorđev kup. Godine 2008. klub »Beli orlovi« iz Toronta osvojio je titulu šampiona Kanade. Tome su doprineli treneri Ratomir Boroja i Ivan Čančarević, kao i fudbaler Saša Viciknez.

Za razvoj srpskog fudbala među zaslužnim su Milan Gole, Goran Babić i Branko Miljević iz Otave. Vlado Šobot, Gojko Bajčetić, Draško Zdero, Đorđe Knežević, Gojko Rusić, Branko Karan i Tom Žikić iz Hamiltona. Ninoslav Orašanin i Vuković Slavko iz Kitčenera, kao i Nenad Obrad, Marko i Miodrag Šubara iz Vaterloa. U Londonu su aktivni bili Vlado Cvetković i prota Dušan Gnjatić Dušan.

A na Nijagarinim vodopadima fudbalski utemeljivači i igrači su bili Tihomor Zubić i Perović Rade, Slobodan Milić, Petar Vujić i Dragan Obradović iz Toronta, Njegoš Forcan, Vaso Gordić i Dragan Šapić iz Vankuvera, kao i Stevo Lalić i Slavko Vidaković iz Vindzora.

U Onatriju fudbalom su se uspešno bavili Slobodan Milić i Goran Vujadinović. Veliki trag su ostavili dvojica trenera, vremešni Dragan Bojović i mlađi Vlade Spasojević, koji ima fudbalsku školu u Vankuveru sa oko 500 polaznika. Nove nade srpskog fudbala su početkom 21. veka bili Stefan Mitrović iz Kruševca, koji igra za kanadskog ligaša FK »MLS« iz Toronta i jagodinski fudbaler Stefan Ristić iz FK „Milton“.
Među kanadskim fudbalski profesionalcima posebno se itiče golman Milan Borjan, koji je lane sjajnim odbranama doprineo pobedi reprezentacije Kanada nad timom SAD.

KARAĐORĐEV KUP

Američki i kanadski Srbi u fudbalu imaju takmičenje koje se zove Karađorđev kup. Osnovano kao Svesrpsko fudbalsko prvenstvo u SAD (1973), u Kanadi (1980) i u Australiji (1984). Preteča ovog takmičenja bili su fudbalski turniri Kup „Draže Mihailovića“ (1967) u SAD i Kup „Nikole Tesle“ (1973) u Australiji. Takimčenja su u početku organizuju klubovi i njihova srpska zajdnica u Klivlendu, Torontu i Melburnu, a kasnije u svim drugim mestima.

Pravo učestvovanja imaju svi seniorski i juniorski timovi formirani u srpskoj zajednici. Turnir se igra na ispadanje, a pobednik postaje fudbalski prvak u čitavom srpskom rasejanju. Pobednici ovog kupa najčešće su bili FK „Srbija“, FK „Ujedinjeni Srbi“ u Milvokiju, FK „Ujedinjeni Srbi“ iz Čikaga, FK „Karađorđe“ iz Klivlenda, FK „Srbija“ iz Ontarija, FK „Srbija“ iz Melburna, FK „Beograd“ iz Adelaida i FK „Beli orlovi“ iz Sidneja.

Marko Lopušina

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More