Ivan i Marko su se danas preko Horgoša vratili u Srbiju, evo šta kažu o prelasku granica

8,350

Granična policija na Horgošu danas nije imala mnogo posla, tek po koji automobil ulazi u zemlju, a kolona i gužvi nema, iako su se, donekle, očekivale zbog odluke Vlade Srbije da od danas, i našim i stranim državljanima, nije potreban negativan test na virus korona i 14 dana samoizolacije.

Granica na Horgošu za ulazak u zemlju otvorena je 24 časa, kao i granica za izlaz iz Mađarske, a prelazi se nesmetano bez merenja temperature i popunjavanja rešenja sanitarnih inspektora o samoizolaciji, samo, kao i pre korone, uz pasoš.

Putnicima se na kućici za pasošku kontrolu uručuje zdravstveno upozorenje u kome piše da ukoliko su bili u kontaktu sa zaraženom osobom od Kovid19 u narednih 14 dana smanje kontatke i jave se epidemiologu ukoliko osete simptome.

Ekipi Tanjuga je na granici rečeno da u zemlju uglavnom ulaze naši državljani, ali da ima i stranaca, najviše cirkulišu naši i mađarski građani sa radnim dozvolama i koji žive do 50 kilometara od granice u pograničnom pojasu, a što je dogovoreno između vlada Srbije i Mađarske.

Jedan od njih je i Tuzo Inferenco iz Segedina koji u tom mađarskom gradu živi, a u našoj zemlji radi, te kaže da svakog dana nesmetano prelazi granicu jer ima radnu dozvolu.

Ivan Jovanović, Srbin koji živi u Beču, danas je preko Horgoša stigao kući, a za Tanjug kaže da je i ostale granice do naše zemlje prošao nesmetano, bez merenja temperature, samo uz pasoš.

Preko Horgoša danas je u Srbiju ušao i Marko Anđelković rodom iz Beograda, koji je četiri meseca proveo na preookeanskom brodu, poslednje stajalište mu je bio Amsterdam odakle je avionom stigao u Budimpeštu i danas, kako kaže, konačno kući.

I ostale granice je, navodi, prošao nesmetano, samo uz pasoš, tek po negde su mu merili temperaturu i primećuje da kontrola na granicama nije više toliko rigorozna, što mu je omogućilo da se vrati kući.

Svi granični i carinski policajci nose maske i rukavice, ali i gotovo svi putnici koji su ušli u zemlju imali su zaštitne maske.

Za sada ne mogu svi da uđu u Mađarsku, jer nema turističkih putovanja u tu zemlju, ali je obezbedila svakodnevni tranzitni koridor prema zapadnoevropskim zemljama i to u terminu od 10 do 22 sata.

Slobodan ulaz u Srbiju: Vraćamo se na higijenske mere, evo šta kažu reporteri sa granica

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More