“Srećna sam što se vraćam kući”: Putnici koji su preko Horgoša ušli u Srbiju o stanju na granici

FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP
2,308

Granice za ulazak u Srbiju od juče su otvorene što znači da putnicima koji dolaze u našu zemlju nije potreban negativan test na novi korona virus COVID-19 i nemaju obavezu izolacije. “Blic” je posetio granični prelaz Horogoš, i evo kakvu smo situaciju tamo zatekli.

Situacija na izlazu iz Srbije je drugačija. Recimo, na graničnom prelazu Horgoš – Reske nije moguće turistički preći u Mađarsku, ali oni koji putuju u neku od evropskih zemalja iz Srbije preko Mađarske uz određenu dokumentaciju koju zahtevaju mađarski službenici i negativan test na koronu biće propušteni na Reske.

Naime, svako ko putuje u Mađarsku mora da ide u izolaciju 14 dana na drugoj strani granice ili je dužan da podnese zahtev koji se odobrava u određenim situacijama, kao što su sahrane, poslovana putovanja, lekarske intervencije, postupci u mađarskim sudovima ili ispiti.

Za tranzit kroz susednu Mađarsku našim građanima potreban je dokaz da ih u nekoj od zemalja zapadne Evrope čeka posao.

Takođe, od kraja aprila, odlukom vlada Mađarske i Srbije, granicu prelaze i zaposleni u susednoj državi koji žive u pograničnom pojasu do 50 kilometara od granice.

Na prelazu Horgoš, i ulaz i izlaz juče su bili uglavnom prazni. Tek sporadično srpsku granicu prošao bi po koji automobil i autobus. Svi putnici, naši državljani koji su krenuli kući jedva su dočekali slobodan granični prolaz, bez testa i karantina.

Carinski službenici obavljaju kontrolu na ulazu kao i pre pandemije uz dodatno zdravstveno upozorenje u kome piše da ukoliko su bili u kontaktu sa zaraženima ili su bili u stranim bolnicma gde je bilo zaraženih u narednih 14 dana treba smanje kontakte u domaćinstvu i na javnim mestima, a ukoliko osete neki od simptoma da se jave epidemiologu.

– Srećna sam što se vraćam kući. Bila sam u poseti u Austriji i dogodilo se da su se granice zatvorile i da je bilo potrebno ispoštovati proceduru koja nije bila nimalo prijatna zbog izolacije. Na sreću, mogla sam da ostanem u gostima. Vraćam se kući. Sve je odlično prošlo na granici, uobičajena je procedura, jedino smo dobili pismeno zdravstveno upozorenje – kaže jedna od putnica koja je prešla Horgoš juče oko 12 časova.

Mađarska otvorila i granične prelaze Horgoš 2″ i Bački Vinogradi
Osim Horgoša, najvećeg prelaza sa Mađarskom, otvoren je i Horgoš 2 i Bački Vinogradi koji rade po režimu pre uvođenja vanrednog stanja.

Kako je najavljeno, Mađarska je obezbedila svakodnevni tranzitni koridor prema zapadnoevropskim zemljama, ali kroz tu zemlju su bez problema prošli i naši građani koji su krenuli kući nakon isteka radnih viza.

– Istekla mi je radna viza u Austriji. Dobro je što je Srbija otvorila granicu i ukinula testiranje i izolaciju. To mi govori i da je virus veoma slab. Očekivala sam veću gužvu. Naši carinici su ljubazni i efikasni – kaže putnica iz autobusa.

Na pitanje kuda putuju kažu „još južnije“ i da im posle Beograda treba još nekoliko sati vožnje.

Jedan od putnika koji je krenuo u Austriju gde ga čeka posao kaže da je pripremio test na COVID-19.

– Testirao sam se u Zavodu za javno zdravlje i sada krećem u Austriju gde radim. Na društvenim mrežama čitam različite komentare, ljudi koji su sada otišli iz Srbije i stigli u Austriju. Pišu da im je trebao test da bi ušli u Austriju, inače bi morali u izolaciju, ali ima i onih koji pišu da su upravo stiglu autobusom u Beč i da im niko ništa nije tražio. Ne znam šta je istina, videćemo – kaže Subotičanin koji radi u okolini Beča, piše Blic.

Ivan i Marko su se danas preko Horgoša vratili u Srbiju, evo šta kažu o prelasku granica

Jovanović: Vraćamo se na higijenske mere
Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut”, rekla je za RTS da odlukom Vlade prestaju da važe mere kućne izolacije i druge propisane mere za sve građane koji ulaze u zemlju.

– Podela upozorenja na graničnim prelazima se uručuje, vraćamo se na higijenske mere koje ćemo primenjivati u odnosu na lični i radni nivo. Ako se primeti bilo kakav simptom koja može biti doveden u vezi sa koronavirusom, zdravstvene ustanove su na raspolaganju – navela je Jovanovićeva.

Ponovila je da je važno što češće prati ruke, podsetiti sebe svakodnevno da je virus prisutan, provetravati prostorije, dezinfikovati prostor u kom se radi.

– Preporučila bih da se ljudi, ukoliko postoji bilo koji simptom, jave lekaru, kovid jedinice će ostati. Mere koje se uvode su adekvatne i primerene za fazu epidemije u kojoj se nalazimo – navela je direktorka “Batuta”.

Kontrola rizika se provodi, prema njenim rečima, i administritivnim i ličnim merama.

Pacijenti koji budu imali korona virus, biće hospitalizovani, a njihovi kontakti praćeni, rekla je Jovanovićeva.

“Idem nazad kući da vidim mamu”: Ovako je jutros izgledao let “Er Srbije” iz Beograda za Cirih

Izvor Blic.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More