Veliko interesovanje za testiranje na lični zahtev, evo ko najčešće dolazi

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC
258

Testiranje građana na lični zahtev na korona virus otpočelo je po odluci Kriznog štaba Vlade Srbije, a interesovanje je, prema rečima v.d. direktora Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, Verice Jovanović, veliko i dnevno se, kako kaže, obavi testiranje više od 100 ljudi.

Jovanović je izjavila Tanjugu da je testiranje na lični zahtev omogućilo da se bez posebnih i komplikovanih procedura u institutima, zavodima za javno zdravlje i domovima zdravlja jednostavnom metodom, uzimanjem brisa nosa i grla, obavi pregled posle kojeg se u roku od 24 do 48 časova dobija rezultat, neophodan za putnike u međunarodnom saobraćaju.

Jovanović je građanima preporučila da se detaljno informišu pre nego krenu na put o pravilima koja postavljaju države u okruženju, kao i u EU.

“Testiranje se obavlja po jedinstvenoj ceni od 6.000 dinara, kako u Institutu za javno zdravlje Srbije, tako i u svim ostalim zavodima za javno zdravlje i domovima zdravlja. Nema nikakvih dodatnih troškova”, objasnila je Jovanović za Tanjug.

FOTO TANJUG / FILIP KRAINCANIC

Prema njenim rečima, uplata se obavlja preko jedinstvenog žiro-računa koji se nalazi na sajtu portala covid-19 Vlade Srbije i gde je takođe objašneno na koji način treba izvršiti uplatu.

“Sa tom potvrdom se dođe u zdravstvenu ustanovu gde se obavi testiranje. Uzimanje brisa traje minut-dva, a celokupna procedura, ne duže od pet minuta. Ostavljaju se lični podaci o osobi koja zahteva testiranje i u roku od 24 do 48 sati se dobija rezultat”, rekla je Jovanović.

Prema njenim rečima, procedura se odvija brzo, a u Institutu “Batut” formirane su dve ambulante i u svakoj od njih rade po dva sanitarna inženjera koji uzimaju briseve, neophodne podatke i tu se takođe, kaže, popunjava i jedan upitnik.

“Podaci o svakom licu koje obavi testiranje ulaze u bazu kovid 19 koja nam je neophodna za epidemilološko praćenje situacije na teritoriji naše zemlje”, dodala je ona.

Jovanović kaže da se građani mogu javiti i za besplatno testiranje ukoliko imaju simptome ili znake respiratorne infekcije koja može biti povezana sa kovidom-19.

“Morali smo da se vratimo”: Ljiljana se u Srbiju vratila iz Beča, a Marko iz Nemačke, oboje sa istim razlogom

“Vremenski period izdavanja rezultata je isti i sistem zdravstvene zaštite i naša država su spremni da u skladu sa indikacijama omoguće testiranje za sve slučajeve koji su suspektni”, istakla je Jovanović.

“Srećna sam što se vraćam kući”: Putnici koji su preko Horgoša ušli u Srbiju o stanju na granici

Prvog dana komercijalnog testiranja javile se 132 osobe

Prvog dana testiranja na korona virus na lični zahtev javilo se ukupno 132 osobe u Srbiji, a direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić kaže da ih je najviše bilo u Beogradu, gde se na komercijalno testiranje javilo 66 građana.

Testiranje na lični zahtev počelo je jučce, cena PCR testa je 6.000 dinara, a direktorka RFZO navodi da mogu da se testiraju apsolutno svi građani i nije neophodno navesti razlog testiranja.

Od 66 ukupno testiranih juče u Beogradu, najviše njih PCR test uradio je u Institutu „Batut“ i to 36, dok su se ostali testirali u Gradskom zavodu za javno zdravlje i domovi zdravlja.

Radojević Škodrić je za TV Prva rekla da su testirani bili u uzrasnoj grupi od 22 do 47 godina, a samo tri lica bila su starija od 65 godina.

„PCR test važi 72 sata od momenta izdavanja potvrde“, rekla je Radojević Škodrić.

Navela je da potvrda može da se dobije i elektronskim putem, da je cena testa od 6. 000 dinara nepofitabilna i da toliko košta sam test, usluga i potrošni materijal.

Građani mogu da se testiraju na lični zahtev do 17 sati u domovima zdravlja i institutima i zavodima za javno zdravlje.

Radojević Škodrić je rekla da je testiranje za maloletnike i studente uz indeks besplatno, ukoliko putuju u zemlju gde je za ulazak neophodno da imaju PCR test.

Kaže da testova ima dovoljno i za testiranje na lični zahtev i za sve indikacije koje je propisao Krizni štab za koje je testiranje besplatno.

(Kraj) lil/

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More