“Ja mu se ovom prilikom izvinjavam javno”: Kon o polemici sa Radovanovićem na Fejsbuku

Foto:Printscreen Youtube
215

Epidemiolog dr Predrag Kon danas se izvinio svom profesoru i kolegi dr Zoranu Radovanoviću, ako je upotrebio grube reči u polemici na Fejsbuku, ali je ostao pri stavu da je zbog pandemije Kovida-19 trebalo uvesti vanredni stanje, a ne vanrednu situaciju kako je smatrao Radovanović.

“On je moj učitelj, ne postoji čovek u epidemiologiji koga više poštujem. Nisam ušao ni u kakvu polemiku. Zabluda je nastala samo oko toga da li je vanredno stanje trebalo da bude uvedeno ili ne. Ja mu se ovom prilikom izvinjavam javno, ako ima potrebe za tim”, izjavio je Kon.

Kon je, gostujući na TV Prva, ukazao da su Radovanović i on mišljenja sučelili samo kad je reč o tome da li je u Srbiji trebalo da bude uvedena vanredna situacija, kako tvrdi Radovanović, ili je vanredno stanje u datim okolnostima bilo jedini izbor, što je mišljenje Kona, šefa Kriznog štaba Vlade Srbije.

“Svoju ulogu sam obavio…” Dr Predrag Kon se ponovo oprostio na Fejsbuku, evo šta je sve PORUČIO kritičarima!

Dr Kon je ukazao da bi virus, da nije bilo uvedeno vanredno stanje, ušao u bolnice, staračke domove i da bismo imali minimum 1.000 mrtvih.

“Zdravstveni sistem bi potpuno pukao, ljudi bi masovno umirali u staračkim domovima”, istakao je on.

Nakon što se pre nekoliko dana u obaćanju na Fejsbuku, dr Kon osvrnuo i na kritike upućene njemu i Kriznom štabu, među kojima je bila i ona dr Radovanovića, došlo je do razmene mišljenja dvojice epidemiologa o preduzetim merama.

“Bez vanrednog stanja i mogućnosti direktnih nabavki, na osnovu čitavog mog radnog iskustva kroz ovakve situacije, mogli bismo da se ”slikamo”. Naći će se pravnici koji će objašnjavati…i govoriti suprotno. Uvek se nađu. Govorim o onome što je život pokazao. I onda i sada miljama sam bio daleko od sprovođenja nabavki, a i potpuno mi je bilo svejedno kako se sprovode jer su to radili drugi u skladu sa zakonom i ovlašćenjima. Tu leži najveća i suštinska zabluda mog prijatelja prof. Zorana Radovanovića, koja traje preko deset godina”, napisao je tada Kon.

Potom se oglasio i profesor Radovanović.

“Desilo se ono što nije smelo da se desi: javno su se sučelila dva epidemiologa. Kolega Kon je u svoj tekst o neprijateljima, genocidu i Mengeleu neoprezno upleo mene sa mojim navodnim zabludama. Celog jučerašnjeg dana zvali su me iz bulevarskih medija da dam komentar i ”priznam” da li smo Peca i ja još uvek prijatelji. Odbio sam ih sve, sa jednim izuzetkom, ali sam prihvatio poziv iz lista Danas. Tako su nam se slike ovog jutra našle na naslovnoj strani. Lično mislim da je stručni deo Kriznog štaba imao preča posla, pre svega da brani svoj kredibilitet ugrožen ponavljanim kontradiktornim porukama, dezavuisanjem donetih stavova odlukama vlasti, pa naknadnim odricanjem od svojih stavova itd., ali šta je – tu je”, napisao je profesor Radovanović na Fejsbuku.

Epidemiolozi Kon i Radovanović se sučelili na Fejsbuku

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More