Kako i kada srpski državljani mogu da uđu u susedne zemlje

FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP/
2,497

U susednim zemljama dotle važe različita pravila i procedure za ulazak državljana Srbije.

Za ulazak u Hrvatsku, bilo turistički ili poslom, neophodan je negativan Pi-si-ar test ne stariji od 72 sata. U oba slučaja neophodan je dokaz o razlogu boravka u ovoj zemlji- dokaz o poslovnim razlozima ili dokaz o rezervaciji smeštaja. Za strance nije obavezan 14-dnevni karantin. U ovoj državi najavljuju dalje popuštanje mera, ali nema preciznih informacija o potpunom otvaranju granica.

Državljani Srbije u Mađarsku mogu radi posla ili ukoliko imaju zemlju na teritoriji ove države. U tim slučajevima postoji otvorena mogućnost za prelazak granice bez ograničenja. Kada je reč o potpunom otvaranju granice za naše državljane još uvek nema tačnih podataka.

Rumunija i Bugarska otvaraju svoje granice za srpske državljane prvog juna, i tada neće biti potrebni testovi na virus korona kao ni obavezna izolacija. Ovo je odlučeno na video-sastanku četvorke koju čine Srbija, Grčka, Bugarska i Rumunija. Grčka će svoja vrata za srpske turiste, kako je najavljeno, otvoriti 15. juna, prenosi Sputnjik.

DW: Ko zapravo mora u karantin kad doputuje u Nemačku?

U Bosni i Hercegovini je ukinuta mera samoizolacije po ulasku u zemlju, ali je ulazak stranih državljana moguć samo u slučaju poslovnih aktivnosti ili ukoliko se radi o porodicama preminulih koji mogu da uđu u zemlju kako bi prisustvovali sahrani. U oba slučaja neophodno je da imaju negativan test na virus korona star ne više od 48 sati, kao i da se jave nadležnoj zdravstvenoj ustanovi u opštini u koju odlaze. Otvaranje granica ove države za strance najavljeno je za prvi jun.

“Morali smo da se vratimo”: Ljiljana se u Srbiju vratila iz Beča, a Marko iz Nemačke, oboje sa istim razlogom

Granice Crne Gore i dalje su zatvorene, a očekuje se da će ulazak srpskih državljana biti omogućen u junu. Prema predviđanju direktora Jute Aleksandra Seničića, neće biti neophodni testovi na korona virus, već će se samo meriti temperatura prilikom prelaska granice.

Komisija za zarazne bolesti Severne Makedonije ocenila je da se epidemiološka situacija izazvana korona virusom smiruje i da je pod kontrolom, tako da je najavljeno postepeno ukidanje policijskog časa i otvaranje granica koje se očekuje 1. ili 10. juna, zavisno od slobode kretanja u drugim zemljama. Severna Makedonija je jedina u regionu koja na snazi ima državni karantin, u koji se upućuju svi građani koji pređu granicu.

Albanski premijer Edi Rama najavio je da će granice ove države biti otvorene do kraja meseca.

“Srećna sam što se vraćam kući”: Putnici koji su preko Horgoša ušli u Srbiju o stanju na granici

Izvor b92.net
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More