Novosadski lekari izveli novu metodu lečenja – sa samo dva reza menjaju život deci oboleloj od teške bolesti

Foto: PrintScreen/YouTube
125

U novosadskom Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine nedavno je počela da se primenjuje nova neinvazivna hirurška metoda u lečenju skolioze. Ovaj operativni zahvat od samo dva reza uradili su prestižni svetski spinalni hirurzi dr Norberto Ventura iz Španije i dr Lotfi Miladi iz Francuske, koji kažu da su već operisali u Kragujevcu, ali da je ova nova metoda prvi put izvedena u Srbiji u Novom Sadu.

Među prvim pacijentkinjama krajem februara i početkom marta bile su Teodora (13) iz Veternika i Ester (16) iz Kanjiže koje su već dan, dva nakon operacije sedele, nekoliko dana potom prohodale, a sada su se već skoro u potpunosti oporavile i vratile se normalnom životu, piše Blic.

Teodorina majka Jelena kaže da se deformitet kod njene ćerke javio otprilike godinu dana pre operacije.

“Teodora je jedno zdravo dete i odjednom smo, onako laički rečeno, primetili kao da joj je počela lopatica malo da ispada. Otišli smo kod lekara i utvrđeno je da ima duplu krivinu na kičmi pa smo krenuli sa vežbama i počela je da nosi gipsani mider. Ipak, to nije pomoglo a sam deformitet počeo je pored zdravstvenog da predstavlja i estetski problem pa su nam lekari rekli da je vreme za operaciju. Priznajem, nije nam bilo svejedno a pogotovo što smo čuli da je to neka nova metoda. Međutim, divno osoblje i lekari u Institutu su nas smirili i operacija je uspela. Neizmerno smo im zahvalni jer Teodora sada normalno sedi, trči i nema nikakvih problema”, priča nam ponosna majka.

Da zaista nema nikakvih problema potvrdila nam je i sama Teodora, učenica šestog razreda koja trenutno prati nastavu preko televizora i jedva čeka raspust.

“Pre operacije sam se počela malo umarati, a vremenom su počele i glavobolje. Primetila sam da malo teže dišem kada se uznemirim, a pogotovo kada zbog nečega zaplačem. Ipak mi je najveći problem predstavljao mider jer sam se u njemu osećala nelagodno, pogotovo kada je bilo toplo vreme. Onda sam saznala da ću ići na operaciju i jako sam se uplašila. Međutim, lekari su pričali sa mnom i smirili me. Posle operacije mi je bilo malo čudno ali sam se brzo navikla. Drugog dana sam već sedela, trećeg dana lagano hodala, a sada već trčim, igram badminton, vozim bicikl i verovatno ću se baviti i nekim sportom”, priča nam hrabra devojčica.

Za razliku od Teodore, njena malo starija drugarica Ester nije imala nikakve tegobe pre operacije i aktivno se bavila rukometom, ali je kod nje ustanovljeno da bi skolioza koja je polako počela da napreduje kasnije u životu mogla da joj napravi ozbiljan zdravstveni problem.

Tata Oto kaže da je Ester bila aktivna igračica ali da je zbog skolioze morala da prekine sa rukometom i da se posveti vežbama za kičmu bez obzira na to što nije imala nikakvih problema.

“Nakon jednog kontrolnog pregleda doktori su nam savetovali da je najbolje da se Ester operiše. Naravno da smo se uplašili jer je to operacija kičme i uvek postoji onaj najgori scenario da čovek ostane invalid, a to je za jednu sportistkinju kakva je Ester valjda najveći košmar. Ipak, odlučili smo da na sve to gledamo sa vedrije strane a i doktori su nam obećali da će moći da se bavi sportom. Na sreću, njihovo obećanje se ispunilo i sada Ester 45 dana nakon operacije već trči i izvodi skok šut”, priča nam ponosni tata Oto.

Ester takođe priznaje da se prilično uplašila.

“Bila sam u bolnici sa mamom i svi su bili veoma pozitivni i hrabrili su nas tako da sam odlučila da se ne plašim i sa osmehom da odem u operacionu salu. Nakon operacije sam imala bolove ali su lekari to veoma brzo rešili uz terapiju i od tada sve ide nabolje. Sada sam se skoro skroz oporavila i čak sam porasla pet centimetara, zbog čega sam prezadovoljna jer igram na poziciji centra i krila. Trčim i igram rukomet, ali moram još izvesno vreme da se pazim pa sam se malo više posvetila školi. Sada sam drugi razred gimnazije i nadam se da ću se uskoro ponovo početi aktivno da se bavim rukometom”, priča nam Ester.

Postoperativnim tokom i oporavkom Teodore i Ester zadovoljan je i njihov lekar, dr Vladimir Đan iz Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, koji kaže da je kod ovih hrabrih devojčica rešen ozbiljan zdravstveni problem. Kako objašnjava, kod deformiteta kičme čija je osnovna karakteristika rotacija kičmenih pršljenova dolazi do pomeranja kičmenog stuba. To vremenom može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija znajući šta se od vitalnih organa nalazi u grudnom košu.

“Baviti se ovom problematikom iziskuje velik napor i konstantno učenje a ja sam presrećan što imam priliku učiti i raditi sa ovako velikim imenima u spinalnoj hirurgiji. Veoma je bitno izabrati pravi momenat operacije u odnosu na životnu dob tako da sa jednom operacijom rešavate trajno zdravstveni problem. Prezadovoljan sam samim tokom operacija i postoperativnim oporavkom naših pacijentkinja i moram pohvaliti njihov trud, poverenje i istrajnost”, u protivnom ne bi za tako kratko vreme rezultati bili ovako impresivni. Želeo bih i da ohrabrim roditelje dece koja imaju slične probleme da se obrate našoj ustanovi kako bi njihova deca dobila adekvatno lečenje – poručuje dr Đan.

Dr Antić: Svetlo na kraju tunela

Direktorka Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine doc. dr Jelena Antić kaže da su uvođenjem inovativne hirurške metode u toj zdravstvenoj ustanovi deca, pogotovo ona koja pate od neuromuskularne skolioze, konačno dobila svoju šansu i da se za njih pojavilo svetlo na kraju tunela.

“Srećni smo što smo u mogućnosti da pružimo adekvatnu pomoć našoj deci. Uspeli smo da dobijemo saglasnost od Ministarstva zdravlja da možemo da radimo inovativne operacije uz mentorstvo eskperata iz inostranstva, a za roditelje svakako jedna od važnih stvari jeste činjenica da se ovakvi zahvati rade besplatno, odnosno da se operacije finansiraju iz Fonda za zdravstvenu zaštitu. Ovo je velika šansa za našu decu jer prema poslednjim podacima u Vojvodini imamo između dve i tri hiljade dece samo sa idiopatskom skoliozom, od kojih oko 10 odsto zahteva kompleksnije lečenje. Imali smo i izuzetno teških pacijenata koji nisu mogli da nađu pomoć u Srbiji, a sada su na našu veliku radost dobili šansu da im rešimo njihov zdravstveni problem i poboljšamo im kvalitet života”, istakla je dr Antić.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More