Uklonjena HIT fontana u obliku granica BiH sa tri statue koje uriniraju! (FOTO+VIDEO)

foto:Youtube Printscreen
76

Vlasnik Etno sela Čardaci uklonio je tri kipa koja su stajala iznad bazena u obliku BiH, što su mnogi protumačili kao nepoštovanje države.

Ova umetnička instalacija zvala se “Sloga”, a autori su rekli da predstavlja jednu manje bajkovitu stvarnost.

Kako su dodali, iako su mnogi misli da ove tri skulpture predstavljaju tri predsednika BiH, zapravo su to tri konstitutivna naroda. Ipak, ove tri skulpture uklonjene su, a na njihovom mestu nalazi se tabla na kojoj piše “I mirna Bosna…”, prenosi B92.

Reakcije na ovu instalaciju u Etno selu Čardak u susednoj zemlji su podeljene – brojni se u potpunosti slažu s porukom koju fontana šalje, dok je drugi nazivaju sramotnom uvredom zemlje i prete tužbama, a u Fejsbuk komentarima ima i onih koji se pitaju zbog čega skulpture ne bi urinirale i po Hrvatskoj i Srbiji.

Fontana koja je izgrađena u Etno selu Čardaci u Vitezu, izazvala je veliki broj reakcija građana, ali i političkih stranaka u BiH. Naime, fontana je u obliku granica Bosne i Hercegovine, a oko nje stoje tri staue koje uriniraju u vodu.

Iz Etno sela Čardaci, oglasili su se saopštenjem za javnost, u kojem kažu da je instalacija, naziva “SLOGA”, inspirisana skulpturom Davida Černija.

“Inspirisana je i životima svih nas. Postavljena je u turističkom kompleksu Čardaci i svi su slobodni da je posete i interpretiraju njeno značenje kako žele. Fontana je zamišljena kao slikovit prikaz bosanskohercegovačkih (ne)prilika, ali i kao prikaz emocija svih nas koji se svakodnevno susrećemo s velikim količinama negativnih vesti, afera i pesimizma. Premda neke asocira na stanje u kojem se zemlja trenutno nalazi, cilj joj je da nas podseti i na duh, humor i inat ljudi koji ovde žive”, navode iz Etno sela Čardaci.

 

Izvor B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More