Nacionalna banka Austrije savetuje pripremu zbog brojnih stečaja: Prognoze ukazuju da će rasti broj nesolventnih preduzeća

(AP Photo/Ronald Zak)
322

Nacionalna banka Austrije (OeNB) pozvala je banke da se pripreme za talas stečaja firmi usled korona virus krize.

Prognoze OeNB ukazuju na rast broja nesolventnih preduzeća u Austriji u narednim godinama.

OeNB se ne brine zbog banaka, jer smatra da bi takva situacija za njih bila savladiva, ali im savetuje da se pripree, štede i postanu otpornije.

Finansijski sektor treba da bude bolje postavljen nego pre finansijske krize 2008.godine, ističe OeNB.

Sa istekom korona pomoći austrijske vlade, prema dokumentu OeNB, uslediće veliki broj stečaja širom zemlje.

“Iako statistika, u poređenju sa prošlom godinom, pokazuje manje stečaja firmi, čini se da se problem samo odlaže na neki kasniji trenutak”, konstatuje se u prognozi.

Bez pomoći države, objasnila je direktorka za privredu u OeNB Doris Ricberger-Grinvald, oko 5,5 odsto preduzeća bilo bi već žrtva nesolventnosti.

Najefektivnija mera pomoći su kreditne garancije i pokrivanje fiksnih troškova, kao I skraćeno radno vreme, dodala je ona.

Odlaganje plaćanja socijalnih doprinosa, ukazuje, samo je privremeno vodilo ka smanjenju nesolventnosti, ali će zato iduće godine, kada istekne odluka o odlaganju, samo dovesti do rasta stečaja.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More