Austrijski parlament usvojio još jednu uredbu: Koje maske nositi i koliku distancu držati?!

foto: Youtube Printscreen
806

Austrijski parlament usvojio je danas posle podne novu uredbu ministra zdravlja Rudolfa Anšobera, kojom se produžavaju i pooštravaju mere zaključavanja i zaštite. Ta uredba predviđa od ponedeljka, 25.januara, obavezu nošenja maske višeg nivoa zaštite, FFP2, u javnom prevozu, ali i prilikom kupovine ili odlaska kod automehaničara, na pijacama, bile otvorene ili zatvorene, pa i za preuzimanje naručene hrane iz restorana.

FFP2 maska je potrebna i za ulazak u sud, ili bilo koje druge institucije. Tu masku će, prema uredbi, morati da nose svi stariji od 14 godina. Pored toga, obavezna distanca prema osobama iz drugog domaćinstva se povećava sa jednog na dva metara.

Frizeri u Austriji na rubu egzistencije, nezaposlenost porasla za 65 odsto

 

Uredba predviđa i nastavak primene celodnevnog policijskog časa, koji dozvoljava izlaz iz kuće za potrebne rada, kupovine, šetnja zbog psihičkog i fizičkog zdravlja, pružanje pomoći drugima.

Jedna novina je i nedeljni obavezujući test za određene grupe ljudi. Tako će nedeljno testiranje na korona virus biti obavezno, pored medicinskog i negovateljskog osoblja, i za sva lica koja imaju direktan kontakt sa mušterijom, kao što su prodavci, vozači i slično. Moraju da se testiraju i nastavnici, radnici u logistici, ali i svi u javnom sektoru koji imaju kontakt sa građanima, kao i profesionalni sportisti.

Uredbom je mera zaključavanja produžena do 3.februara, ali je vlada ranije donela odluku da se zemlja neće „otključavati“ pre 8.februara. U Austriji mere privremenog ograničenja sloboda građana mogu da se usvajaju na deset dana, i potom moraju biti produživane novom odlukom skupštine.

Protiv nove uredbe jedino je glasala Slobodarska partija Austrije (FPO).

Ministar Anšober obrazložio je potrebu nove uredbe i dalje visokim brojem novozaraženih.

Trend je dobar, kaže, ali zbog novog soja virusa, neophodna je posebna obazrivost.

S tim u vezi je ukazao da od ponedeljka u Austriji ima 47 potvrđenih slučaja oboljenja prouzrokovane novim sojem.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More