Nakon afere „Štrahe“ predsednik Austrije apelovao na političare i građane

AP Photo/Michael Gruber
89

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen apelovao je sinoć na političare da zbog aktuelne situacije nastale ubog „afera Ibica“ ne vode predizbornu kampanju, već da razmisle šta je najbolje za Austriju, a građane da ne strahuju, već budu hrabri i uvereni da će se situacija rešiti.

„Sada nije vreme za predizborne govore“, naglasio je Van der Belen u obraćanju građanima, rekavši da su snimci koji su objavljeni krajem prošle nedelje sve duboko pogodili, i da razume ako su građani reagovali sa „svi su isti, tipično politika“.

Kazao je da razume ako se u prvoj reakciji tako reaguje, ali moli Austrijance da detaljnije posmatraju situaciju, te dodao da su političari izabrani da budu primer, ne samo pred kamerama.

„Većina to i čini. Uveren sam da niko ne ulazi u politiku da prekorači granice. Političari bi trebalo da poboljšaju život svih i treba tom cilju sve da podrede, kako u privatnom životu, tako i u svim ostalim oblastima. Ponekad siđu s puta, prekorače granice, povrede ljude, uništavaju poverenje. U tom smislu izvinjavam se za sliku koju je ostavila politika iza sebe“, ukazao je Van der Belen.

On je ponovio da ono što je viđeno na video snimcima, na kojima doskorašnji vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe navodnoj nećaki jednog ruskog milijardera nudi državne poslove u zamenu za finansijsku podršku njegovoj stranci, nije Austrija.

Ukazao je i na ekonomske posledice koje mogu uslediti zbog štete po imidž zemlje.

„To može koštati desetine hiljade radnih mesta. Sa takvom odgovornošću se ne igra“, podvukao je Van der Belen.

Rekao je da je sada vreme da se popravi slika Austrije, povrati poverenje, te je apelovao na sve odgovorne u zemlji, tako i političare, da budu odgovorni.

„Pomislite šta možete učiniti za Austriju. Ne pitajte da li mi pomažu izbori, već šta pomaže Austriji“, posavetovao je predsednik građane.

Na kraju, on je pozvao građane da izađu na predstojeće izbore za Evropski parlament, dodajući da je Austrija i u prošlosti uspela da prevaziđe probleme.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More