Vreli talas zahvatio Evropu: Za vikend temperature do 45 stepeni!

FOTO: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic
178

Veliki delovi zapadne i centralne Evrope ključaju na temperaturama neuobičajenim za sam početak leta. Živa u termometru se do juče zaustavljala ispod četrdesetog podeljka, ali se očekuje da će narednih dana dostići čak 45 Celzijusovih stepeni usled nadiranja suvog, vrelog vazduha iz Afrike.

Obaranje rekordne temperature za jun, najviše od vrelog leta 2003. godine, očekuje se u Austriji, Belgiji, Češkoj, Danskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Luksemburgu, Holandiji i Švajcarskoj.

FOTO: Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino

Agencija AP prenela je da su u Francuskoj tri osobe starije od 60 godina umrle od srca kada su sa vrelog vazduha ušle u hladnu vodu da se osveže. Da se ne bi ponovile tragične posledice vrelog leta 2003, kada je u Francuskoj umrlo 15.000 ljudi, uglavnom starijih, vlasti su preduzele vanredne mere predostrožnosti. Opozicija tvrdi da su čak i preterane i da predstavljaju širenje panike.

Za 800.000 srednjoškolaca maturski ispiti su odloženi za jul. S televizije, radija i bilborda građanima se poručuje da piju dosta vode i da proveravaju starije rođake i komšije koji žive sami.

FOTO: Tanjug/AP Photo/Kamil Zihnioglu

U Parizu je juče zabranjena vožnja starijih automobila jer vreli talas pogoršava problem zagađenosti. Regionalne vlasti procenjuju da je ta mera pogodila 60 odsto vozila. Za prekršioce je predviđena novčana kazna. Više škola je zatvoreno širom zemlje, jer se očekuje da će danas i sutra temperature dostići 39 Celzijusovih stepeni, što nije uobičajeno za zemlju u kojoj većina domova i zgrada nema klima-uređaje. Za vikend se prognozira i do 45 stepeni u nekim delovima Francuske, što znači da bi mogao da bude oboren rekord iz 2003. od 44,1 stepena.

FOTO: Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

U Nemačkoj su na nekim auto-putevima na 100 ili 120 kilometara uvedena ograničenja brzine na sat da bi se sprečila oštećenja. U Štutgartu i Triru je juče izmereno 37 stepeni, a u Berlinu malo manje. Noćna temperatura nije pala ispod 26 stepeni.

I u Španiji je upaljen meteo-alarm, jer se očekuje da će temperatura sa jučerašnjih 39 stepeni (najtoplija je Saragosa) u subotu dostići 44 stepena.

U Italiji je crveni alarm trenutno na snazi u šest gradova, a u petak će biti proglašen u 16 gradova, prenela je agencija Ansa.

FOTO: Tanjug/ Grant Pollard/Invision/AP

U Britaniji je juče bilo oko 27, a za vikend se prognozira za ostrvske prilike previsokih 34 stepena. U Švajcarskoj je opasnost četvrtog stepena na snazi u kantonima Bazel, Vale i Tičino, gde se očekuje 39 stepeni.

Gradske vlasti Beča povukle su sa ulica konje i fijakere.

FOTO: Tanjug/Anthony Anex/Keystone via AP

Ukupno je u Evropi 2003. od posledica vrućine umrlo 70.000 osoba. I tada je vreli talas počeo u junu, što se smatra posebno opasnim jer se ljudsko telo nije dovoljno prilagodilo letnjim uslovima.

Očekuje se da će ekstremne letnje žege biti sve učestalije usled klimatskih promena, posebno na jugu Evrope, gde je već sada, prema podacima oksfordskog Instituta za promene životne sredine, deset puta veća verovatnoća za pojavu vrelih talasa u odnosu na preindustrijski period.

Izvor Politika
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More