Beč među najboljim gradovima za bicikliste

foto:pixabay
102
Beč je zauzeo 9. mesto na listi vodećih gradova za bicikliste u svetu koju kompanija „Copenhagenize Design Company“ objavljuje svake druge godine. Beč je time napredovao za 3 mesta, a iza njega su ostali Berlin, Barselona, Ljubljana, Vankuver i Helsinki. Najbolji gradovi za bicikliste na svetu su Kopenhagen, Amsterdam i Utreht.

„Copenhagenize Design Company“u obrazloženju rangiranja se navodi da su u Beču u poslednje dve godine organizovane kampanje za promociju vožnje biciklom kao i da je postavljeno 5000 mesta za ostavljanje bicikala. Iako Beč ima potencijal da postane jedan od najboljih gradova sa održivim saobraćajem, trenutno mu „nedostaje bolje povezivanje biciklističke infrastrukture sa javnim prevozom“, navodi se u saopštenju.

U ocenjivanju najboljih gradova za bicikliste u svetu učestvuje 600 gradova širom sveta sa preko 600 hiljada stanovnika. Kriterijumi za izračunavanje indeksa su urbanističko planiranje, biciklistička infrastruktura gradova, bezbednost, davanje prvenstva biciklistima, raznovrsnost starosne dobi i ravnopravnost polova u korišćenju bicikla kao prevoznog sredstva, mogućnosti korišćenja i iznajmljivanja bicikala i dr.

Izvor Media Sfera
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More