Sebastijan Kurc osvojio drugi kancelarski mandat ali sada se suočava sa teškim izborom

73

Sebastijan Kurc i njegova Austrijska narodna partija (OVP) ostvarili su ubedljivu pobedu na izborima za austrijsko Nacionalno veće, a sada se i sam suočava sa izborom, koji neće biti nimalo lak: treba da se odluči za jednog, ili više koalicionih partnera.

Od izbora budućeg kancelara zavisi u kom će se smeru razvijati zemlja.

Prema nekim političkim posmatračima, Kurc se suočava s mučnom odlukom, a neki kažu da će morati da bira između “kuge, kolere i ebole”, jer postoji začkoljica u svakoj mogućoj koaliciji. Uprkos tome, Kurc je u povoljnom položaju, jer praktično ne postoji većina u odnosu na njega, jer su svi, izuzev OVP, isključili mogućnost sklapanja saveza s desničarskom populističkom Slobodarskom partijom Austrije (FPO).

S druge strane, niko ne isključuje mogućnost saveza sa OVP, a svi bi hteli da vladaju.

Ukoliko želi da formira pobedničku koaliciju, Kurc će morati da se upusti u ogroman eksperiment: formiranje koalicije sa Zelenima. Proračuni pokazuju da je zajednička većina moguća, a sličnih primera ima u austrijskim pokrajinama.

Nakon velikog povratka u parlament, Zeleni bi sa novim poletom i samopouzdanjem mogli da krenu u pregovore sa OVP. Predsednik Zelenih Verner Kogler je, doduše, često ukazivao na sadržajne razlike u odnosu na OVP, ali je takođe istakao da Zeleni “ne beže” od odgovornosti u vladi. Oni će od Kurca prvenstveno tražiti ustupke u pogledu migracione i klimatske politike.

Sa aspekta sadržaja, Kurc bi imao mnogo manje teškoća u slučaju ponovnog saveza sa Slobodarskom partijom Austrije (FPO). Međutim, loši rezultati FPO na izborima i prelazak velikog broja njihovih birača na stranu OVP očigledno su smanjili raspoloženje FPO za ponovno učešće u vladi.

Opcija koja bi Kurcu bila zanimljiva sa sadržajnog aspekta, uvek je bila povezana sa značajnim rizicima. Već posle raspada koalicije u maju, Kurc je okarakterisao FPO kao nesposobnu za upravljanje. Od tada se stranka pozicionira kao partija koju potresaju previranja, što znači da je upravljanje bez potresa gotovo nemoguće. Ukoliko bi takav savez propao, Kurc više ne bi mogao da kaže da je bio nespreman.

Na sigurnijem terenu bi bio ukoliko bi sklopio savez sa socijaldemokratama, ali bi to moglo biti shvaćeno kao korak unazad, jer je biračima obećao novi početak i promene. To je bio i razlog što je kao novi predsednik OVP 2017. okončao koaliciju sa SPO i raspisao nove izbore. Velike koalicije narodne partije i SPO ranije su, s prekidima, decenijama upravljale Austrijom, ali je kancelar uvek bio socijaldemokrata.

Ako ništa drugo, Kurc bi barem to mogao da promeni. Glavni kandidat SPO Pamela Rendi-Vagner već je nagovestila da je SPO spremna da bude mlađi koalicioni partner.

Prema tome, Sebastijana Kurca verovatno očekuju dugotrajni pregovori. On je, međutim, već nagovestio još jednu mogućnost: manjinsku vladu pod njegovim rukovodstvom. U tom slučaju, Kurc bi u parlamentu stalno morao da traži novu većinu, pa bi zavisnost bila veća nego u koaliciji. Koliko brzo može da propadne takva manjinska vlada Kurc je na sopstvenoj koži iskusio krajem maja kada je izgubio poverenje parlamenta. Nakon što su dva puta održani prevremeni izbori 2017. i 2019, Austrijanci od nove vlade, međutim, prvenstveno očekuju jedno: stabilnost.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More