Beč: Upisujete dete u vrtić za narednu godinu? Ovo treba da znate

Pixabay
171

Svako dete u Beču koje u vrtić polazi na jesen 2020. godine treba već sada da dobije broj u registru gradskih obdaništa i da roditelji započnu proceduru upisa.

U glavnom gradu Austrije od 1. novembra do 31. dezembra 2019. godine traje zvanični upis mališana u bečka obdaništa za 2020/21. godinu, piše dijaspora.tv.

Upis počinje skoro 2 meseca pred početak sledeće kalendarske godine kako bi se i obdaništa i roditelji što bolje organizovali. Roditelji koji zakasne da se prijave u ovom periodu, mogu se to učiniti tokom cele godine, ali je tada ponuda slobodnih mesta u bečkim obdaništima znatno ograničena.

Prilikom prijave u novembru i decembru, dete automatski dobija broj u registru bečkih obdaništa, koji je neohodan za dobijanje mesta. Prilikom prijave roditelji mogu da navedu dva vrtića po svojoj želji. Broj za dete roditelji mogu dobiti u nekoj od servisnih službi Grada Beča u MA 10 – Bečka obdaništa, lično, na svoju mejl adresu, poštom ili faksom.

Prijava deteta za bečka obdaništa može se podneti i online, na zvaničnoj internet stranici Grada Beča. Upis u privatna obdaništa obavlja se lično u njima, ali pre toga roditelji moraju da imaju registarski broj.

Pravovremena prijava je veoma bitna za roditelje, čije dete ne dobije mesto u nekom od gradskih obdaništa, jer će imati dovoljno vremena da pronađu mesto u privatnom sektoru. Prilikom odlučivanja o dodeljivanju mesta nije važno da li ste dete prijavili odmah na početku ili na kraju navedenog roka do 31. decembra 2019. godine. O mestima se odlučuje na osnovu objektivnih kriterijuma.

Prvenstvo imaju deca zaposlenih roditelja stara između 4 i 6 godina. Ako za jedno mesto ima više prijava onda, pored potvrde o zaposlenju roditelja, odlučuju još i blizina obdaništa mestu stanovanja, neophodnost prijema na osnovu krizne situacije u kojoj je porodica, kao i to da li je u vrtiću već borave brat ili sestra novog deteta.

Za upis u bečka obdaništa je potreban broj socijalnog osiguranja deteta (e-Card) i pismena potvrda o zaposlenju roditelja. Obdanište je besplatno za decu sa glavnim prebivalištem u Beču, ali se plaća doprinos za hranu u iznosu od 63,27 eura mesečno. Na ovu sumu se može dobiti popust, ako je socijalna situacija porodice loša, a zahtevi za oslobađanja od plaćanja doprinosa za hranu u obdaništu se podnose u bečkom magistratu MA 11 – Služba za mlade i porodice.

Više informacija na ovu temu možete pročitati na zvaničnoj Internet stranici grada Beča.

Izvor dijaspora.tv
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More