Spremaju spektakl u Beču: Koncert AKUD “Ivo Lola Ribar” i SKC “Mokranjac”, pesmom i igrom kroz sve krajeve Srbije

Youtube printscreen Dejan Miljković Đika
156

Stevan Mokranjac iz Beča, jedno od najuspešnijih društava u dijaspori, organizuje zajednički celovečernji koncert na kome će zajedno nastupiti sa članovima najvećeg akademskog kulturno-umetničko društva (AKUD) “Ivo Lola Ribar“ iz Beograda, piše dijaspora.tv.

Veliki jesenji koncert pod nazivom „Trag prošlosti“ održaće se u subotu 2. novembra 2019. godine u koncertnoj sali Burg Perchtoldsdorf (na adresi Marktplatz, 2380 Perchtoldsdorf), sa početkom u 19:30 časova.

Detaljnije informacije i rezervacije mogu se dobiti putem broja telefona +4369911435271 i e-mail adrese office@kud-stevanmokranjac-wien.at

Svi ljubitelji folklora u Beču i okolini, imaće jedinstvenu priliku da dožive koncert akademskog kulturno-umetničko društva „Lola“, društva koje već više od sedam decenija kao ambasador kulture, Srbiju, predstavlja u svetu i koje je posle nacionalnog ansambla Kolo najuspešnije u ovom domenu. Zajedno sa “Lolom” nastupaće i domaćini SKC „Stevan Mokranjac“, a posetioce očekuje jedinstven i bogat kulturno-umetnički program.

U organizaciji Srpskog kulturnog centra Stevan Mokranjac u Beču će nastupiti članovi najvećeg akademskog kulturno-umetničko društva (AKUD) “Ivo Lola Ribar“ iz Beograda. Ljubitelji vrhunskog folklora imaće jedinstvenu priliku da uživo odgledaju zajednički celovečernji koncert amsambla „Lola“, jednog od najuspešnijih folklornih ansambala iz Srbije, i ansambla Stevan Mokranjac, četvrostrukog prvaka Evrope u folkloru i jednog od najuspešnijih društava u dijaspori.

Zajednički celovečernji koncert dva renomirana ansambla AKUD „Lola“ i SKC “Mokranjac” biće pravi folklorni spektakl koji će posetioce, pesmom i igrom, voditi kroz sve krajeve Srbije.

Akademsko kulturno-umetničko društvo „Ivo LOLA Ribar“, nekada Omladinsko kulturno-umetničko društvo, ima tradiciju koja traje skoro punih sedam decenija. Nastalo u vremenu kada je još uvek plamteo nemilosrdni Drugi svetski rat (1944.), a u Srbiji i Jugoslaviji u jeku bio građanski oružani sukob. Sekcije su se osnivale jedna za drugom: od hora (najstarije sekcije društva) preko ansambla narodnih igara i pesama (folklora), narodnog orkestra, amaterskog pozorišta (teatra „Komarac“ i „Levo“), simfonijskog orkestra (nedavno obnovljenog kroz „Lolu klasik“) do nekih vremenom nestalih i nepravedno zaboravljenih sekcija: literarne, likovne, baletskog ansambla, zabavnog orkestra.

Danas je „Ivo LOLA Ribar“ svojevrsna ustanova kulture, sačinjena od skoro 2000 entuzijasta, koji baštine i nastavljaju dela prestižnih umetnika koji su prošli kroz društvo.

Srpski kulturni centar “Stevan Mokranjac” iz Beča, jedno od najuspešnijih društava u dijaspori, prošle godine je svečanim koncertom „Naša magija“, proslavilo 20 godina uspešnog rada. Jedno je od najtrofejnijih folklornih ansambala u dijaspori.

Koreograf Milorad Runjo ponosan je na svoje igrača iz SKC „Stevan Mokranjac“, čiji je izvođački ansambl još jednom pobedio na Smotri kulturno-umetničkog stvaralaštva u Austriji, izvodeći koreogafiju „Vodeničarska noć“ iz Bosilegradskog Krajišta.

SKC „Stevan Mokranjac“, na čelu sa upravom kluba i umetničkim rukovodiocem Miloradom Runjom, neguje kvalitetnu igra pod stručnim vodstvom, profesionalni rad, upornost i pre svega ljubav prema srpskom folkloru. Sve ovo i još mnogo toga, dovelo je ovo bečko društvo na tron četvrostrukog prvaka Evrope.

Izvor dijaspora.tv
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More