U Beču osnovano i registrovano Austrijsko-srpsko kulturno društvo “Vilhelmina Mina Karadžić”

Program rada se zasniva na predstavljanju srpske kulutre i nacionale baštine Austrijancima

Foto: WH Digital GmbH / Martina Baljak
994

U Beču je osnovano i registrovano Austrijsko-srpsko kulturno društvo “Vilhelmina Mina Karadžić”, čiji je osnivač i idejni tvorac akademik Svetlana Matić iz Beča.

Program rada se zasniva na predstavljanju srpske kulutre i nacionale baštine Austrijancima, na saradnji sa austrijskim kulturnim društvima, zajedničkoj organizaciji kulturnih manifestacija i zbližavanju Srbije i Austrije, na polju jezika, umetnosti i kulturne baštine.

Društvo je otvoreno za saradnju i sa svim drugim organizacijama slične orijentacije širom Evrope i sveta.

“Austrijancima sam predstavila svoju knjigu ”Pevam danju, pevam noću / Pisma Mini Karadžić”, koju sam prevela na nemački i ideju da se postavi ploča na kući u Beču, u kojoj je živela ćerka velikog srpskog reformatora, Vuka Stefanovića Karadžića”, kazala je Matić za Tanjug.

Foto: Privatna arhiva, Marko Lopušina

Ona je dodala da je ideja jako dobro prihvaćena, kao i da su mnogi Austrijanci bili pozitivno iznenađeni dobijenim podacima i informacijama o liku i delu njihove sugrađanke, koja je živela u 19. veku i doprinela građenju mostova kulture između srpskog i austrijskog naroda.

“Impresionirana sam kojom brzinom su austrijske vlasti odobrile rad i izvršile registraciju ASDK ”Vilhelmina Mina Karadžić”. Nakon 14 dana od dana predatog zahteva, stigla je dozvola i sva neophodna dokumentacija.

Namera Društva je da osnuje Festival horova Austrije i Srbije, pod nazivom ”Mocart i Mokranjac – dva muzička genija””, dodala je.

Ona je navela da će to udruženje nastojati da u narednom periodu osnuje literarani klub, u kojem bi predstavlalo austrijske i srpske pisce i njihova dela, kako bi taj način povezali Maticu srpsku, Vukovu zadužbinu, Narodnu biblioteku Srbije, Biblioteku grada Beograda, SANU, SKAIN i druge srpske kulturne institucije sa austrijskim.

Foto: Privatna arhiva, Marko Lopušina

“Mislim da mi Srbi u Austriji treba aktivnije da se odnosimo prema našim domaćinima, da se bolle upoznamo i bolle razumemo. Kultura i kulturno nasleđe je spona koja spaja i rešava mnoge nesuglasice i na drugim poljima, poput ekonomije i politike”, dodala je Matić.

Ona je podsetila da su nedavno gradonačelnici Beča i Beograda, Mihael Ludvig i Zoran Radojičić potpisali Sporazum o saradnji dva grada, tako da su i aktivnosti ovog Društva usmerene ka realizaciji tog zajedničkog cilja.

“Prva manifestacija ASKD ”Vilhelmina Mina Karadžić” biće održana 7. decembra 2019. godine, sa početkom u 19 časova u prostorijama SKC Stevan Mokranjac u Beču. Tom prilikom biće promovisana knjiga autorke Dese Burazor Aslanidu ”Noć iza berlinskog zida”. Povod je tri decenije od rušenja Zida i prestanka Hladnog rata”, kazala je.

Matić je najavila da će gost večeri biti pesnikinja Borica Đekanović iz Štutgarta, kao i da će u muzičkom delu programa nastupiće Dečiji hor “Zlatni zvončići” pod dirigentskom palicom Biserke Vasić.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More