Ambasador Srbije Nebojša Rodić: Iz Austrije bi još oko 200 povratnika da se vrati kući

Ambasador ističe da u toj zemlji na dnevnom nivou ima manje od 100 novoobolelih, da se dnevno testira 10.000 ljudi, a da je na respiratorima 194 pacijenata

Foto: Facebook/ Air Serbia
797

Iz Austrije je humanitarnim letovima “Er Srbije”, organizovanim 1. i 14. aprila, vraćeno 278 srpskih državljana u otadžbinu, realizovano je i nekoliko autobuskih povrataka, a ima još oko 200 Srba koji su se prijavili za povratak, rekao je ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić.

U izjavi Tanjugu, Rodić navodi i da se veliki broj naših državljana vratio samostalno, pre svega jer su u Austriji radili na crno ili na poslovima koji podrazumevaju fizički kontakt, dok, su, ističe, mnogi poslušali molbu državnog vrha Srbije i ostali u toj zemlji.

Prema njegovim rečima, Ambasada nema saznanja da li među 14.790 slučajeva zaraženih virusom korona i 470 preminulih, koliko je današnji bilans u Austriji, ima naših državljana.

Ističe da Ambasada takve podatke ne dobija od državnog vrha Austrije zbog zaštite podataka, ali i da nije bilo nikakvih saznanja među članovima dijasporom.

Govoreći o situaciji u Austriji, Rodić navodi da se ta zemlja dobro bori protiv virusa, što je, kaže, danas konstatovao i austrijski kancelar Sebastijan Kurc koji je najavio dodatno ublažavanje mera od 1. maja.

Ambasador ističe da u toj zemlji na dnevnom nivou ima manje od 100 novoobolelih, da se dnevno testira 10.000 ljudi, a da je na respiratorima 194 pacijenata.

Mere koje su do sada ublažene, kaže srpski ambasador, uglavnom su se ticale sportskih aktivnosti, te je profesionalnim sportistima dozvoljeno da treniraju na otvorenim i zatvorenim terenima, uz određene uslove, dok je stanovništva omogućeno da rekreatovmo igraju tenis, golf, koriste streljane…

Ublažavanje mera koje se najavljuje od 1. maja jeste otvaranje prodavnica većih od 400 kvadratnih metara, a sa radom će početi i frizerski i kozmetički saloni, dok će radnici biti u obavezi da nose maske i drže socijalnu distancu.

Kaže da će se krajem aprila razmatrati mogućnost da đaci od 14 do 18 godina pohađaju nastavu i da bi to moglo da bude implementirano već sredinom maja, dok su najave da će se obdaništa i školske ustanove za niže razrede otvoriti tek u septembru.

Studenti će ispite polagati u neposrednom kontaktu sa profesorima, ali uz poštovanje mera socijalne zaštite, dok se održavanje predavanja na fakultetima neće održavati do kraja semestra.

Restorani i kafići bi, dodaje Rodić, trebalo da počnu sa radom od 15. maja, ali sa udaljenošću od dva metra između stolova, a tog datuma se očekuje i otvaranje tržnih centara.

Trenutno se u Austriji, ističe Rodić, najviše poklanja pažnje obnavljanju privrede, jer su procene Fiskalnog saveta da će zbog virusa korona Austrija iz budžeta izgubiti 25,6 milijardi evra.

Od 6. marta do danas oko 200.000 ljudi je u toj zemlji ostalo bez posla, te zajedno sa ranijim brojem prijavljenih bez posla, trenutno se oko pola miliona građana nalazi na evidenciji nezaposlenih u Austriji.

Međutim, ukazuje Rodić, ublažavanje mera umnogome će zavisit od epidemiološke sitaucije, dodajući da se situacija prati iz dana u dan.

Rodić ističe da se zdravstveni sistem u toj zemlji dobro pokazao u borbi protiv virusa i navodi da je Austrija, posle Nemačke, druga po broju ležaja za intenzivnu negu.

Austrija se, kaže, od samog početka pripremala za najgori scenario koij je podrazumevao smeštanje bolesnih van zdravstvenih ustanova, te je na prostoru Bečkog sajma napravljena privremena bolnica sa više od 8.000 ležajeva.

Među zaraženima, dodaje on, ima i zdravstvenih radnika, ali i ostalih koji su bili prvi na udaru, kao što su policajci i vojnici.

Mere koje nisu stavljene van snage, ukazuje Rodić, jesu socijalno distanciranje i samoizolacija, kao i izlazak iz kuće samo zbog odlaska u prodavnicu, na posao, zbog pomoći trećem licu ili šetnje.

U Austriji su za kršenje tih mera predviđene rigorozne novčane kazne, a Rodić kaže da je do sada izrečeno više od 20.000 novčanih kazni koje su i do 3.600 evra.

Iako se Austrijanci smatraju za disciplinovan i miran narod, kaže Rodić, ipak je, dodaje, bilo 46 fizičkih nasrtanja na policajce.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More