“Vernon Trodon”, upoznajte najboljeg vodiča kroz savremenu Francusku

Foto:PixaBay
204

Prvi deo najeksplozivnije romaneskne trilogije 21. veka je pred čitaocima u Srbiji, zahvaljujući IK „Booka“ i prevodu sa francuskog koji potpisuje Novak Golubović. U knjizi „Vernon Trodon“ Viržini Depent čitaoci će upoznati književnog anti-heroja u čijem će nizu neverovatnih avantura uživati narednih meseci.

“Vernon Trodon” je verovatno najbolji književni vodič kroz savremenu Francusku, Evropu i svet, delo koje je toliko naturalistično verno, a istovremeno spisateljski uobličeno da će sve što ćete posle čitati imati težak zadatak da nadmaši ovaj masterpis Viržini Depent.

Vernon Trodon je bivši prodavac ploča koji ostaje bez svoje radnje usled pojave modernih tehnologija i ekonomske krize. Završava na socijalnoj pomoći i vreme provodi sam u svom stanu, surfujući po netu i slušajući muziku, sve dok mu ne ukinu pomoć i ne završi na ulici. Tada započinje pravi rolerkoster događaja koji će ga provesti kroz najneverovatnije dogodovštine i suočiti ga sa likovima iz svih slojeva francuskog društva. Ovo je i oštra kritika koja kroz satiru i mračan humor prikazuje modernu Francusku koja je toliko konfrontirana iznutra da se nalazi na ivici eksplozije.

Viržini Depent rođena je u Nansiju, u levičarskoj porodici. Za vreme školovanja pokazuje buntovničke tendencije i počinje da se interesuje za književnost i pank muziku. Ima problematično detinjstvo, sa petnaest godina je protiv njene volje smeštaju u psihijatrijsku ustanovu, a sa sedamnaest preživljava silovanje.

Kasnije ima problema sa alkoholizmom i bavi se najrazličitijim poslovima, od prodavanja ploča i pisanja članaka za muzičke časopise, preko bejbisitovanja i čišćenja kuća, sve do povremene dobrovoljne prostitucije. U svojim delima bavi se kritikom modernog francuskog društva. Autorka je deset romana, od kojih je najpoznatiji „Kresni me“ (snimljen i istoimeni kontroverzni film), brojnih pripovedaka, književnih kritika, eseja, predgovora, prevoda, kao i nekoliko filmova. Dobitnica je mnogih književnih i drugih nagrada, članica akademije „Gonkur“ od 2016.

Izvor Danas
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More