Ceo vek ispred svih, žitelje “Grada svetlosti” uskoro bi mogao da prevozi leteći taksi (VIDEO)

Foto: Ilustracija
450

PARIZ – Iako imaju na raspolaganju savršeno razgranatu mrežu gradskog saobraćaja, Parižani se ovih vrelih letnjih dana kuvaju u autobusima i u podzemnoj železnici.

Žitelje “Grada svetlosti” čeka prava mala revolucija u prevozu, jer bi uskoro mogli da preskoče ceo jedan vek i ubuduće se prebacuju letećim taksijem!

Inicijalna kapisla za ovaj projekat bilo je dodeljivanje Olimpijskih igara 2024. Gradu svetlosti. Za tu priliku, ciljajući efikasniji prevoz gostiju i učesnika najveće svetske smotre sporta, udružili su se “Erbas”, Aerodromi Pariza, Parisko gradsko saobraćajno preduzeće, Pariski region i Generalna direkcija za civilnu avijaciju.

IZ njihove saradnje, izrodio se projekat u okviru kog se sada ispituju različiti modeli futurističkih vozila nalik onima iz naučnofantastičnih filmova. Trenutno se testiraju prototipovi čiji izgled se drži u tajnosti. U “Erbasu” za “Novosti” ističu da rade na različitim modelima, a koji će od njih da bude prisutan na Olimpijskim igrama tek treba da se odluči u bliskoj budućnosti.

“Trenutno razvijamo i testiramo naše postojeće demonstratore leta, što će nam omogućiti da definišemo put za buduću generaciju letilica”, za “Novosti” priča Eduardo Domingez Puerta, rukovodilac “Erbasovog” odeljenja za urbanu mobilnost.

Kao osnov za budući koncept služe modeli kao što su “Siti Erbas” i “Vahana”. Pretpostalja se, međutim, da će nova letilica biti izgledom nešto između helikoptera, automobila i letećeg objekta budućnosti. S tim u vezi, ispituje se i novi sistem s aplikacijom “Vum” na bazi rezervacija za vazdušno prebacivanje koje se već koriste u Meksiku ili Sao Paulu. Ali, ovo će biti nešto sasvim novo.

Tamo gde je danas, zbog velikih gužvi, za prebacivanje s najvećeg pariskog aerodroma, taksijem ili prigradskom železnicom, potreban i ceo sat, vazduhom bi se to odigravalo za svega nekoliko minuta. Veze će se ostvarivati u niskom vazdušnom prostoru rezervisanom za letove helikoptera, a već se razmišlja i o ceni. Cilj Pariskog gradskog saobraćajnog preduzeća je da ne košta više od jednog do dva evra po kilometru. Prosečna vožnja bi, tako, koštala od 30 do 60 evra, što je, čak, u nižoj projekciji, jeftinije i od običnog taksija.

Zasad su planirane dve linije, od aerodroma do budućeg Olimpijskog sela u Sen Deniju i do Diznilenda. Centar grada je, trenutno, isključen iz projekta, jer je nadletanje prestonice kompleksno zbog bezbednosnih pravila.

Uskoro bi trebalo da bude odabrano i zemljište u blizini pariskog aerodroma “Šarl de Gol – Roasi”, a pista bi mogla da bude operativna već za godinu i po. Planiraju se poletanja na svakih šest minuta!

Izvor B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More