BRILJIRALI U OŠTROJ KONKURENCIJI! Medalje i pohvale mladim hemičarima na Olimpijadi u Parizu!

Učestvovali su timovi iz osamdeset država sa više od 300 učenika. 

Foto:Arhiva Naši u svetu
232

Tim Srbije je na ovogodišnjoj 51. Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi osvojio srebrnu, dve bronzane medalje i jednu pohvalnicu.

Igor Topalović iz Užičke gimnazije osvoji je srebrnu medalju, Mihailo Milošević iz Matematičke gimnazije u Beogradu bronzanu medalju, Mihailo Mirković iz Prve beogradska gimnazije takođe bronzanu, dok je Aleksandra Ljubenović iz Gimnazije u Leskovcu osvojila pohvalnicu.

Olimpijada je održana u Parizu, a učestvovali su timovi iz osamdeset država sa više od 300 učenika.

Mentori tima Srbije na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi bili su kao i ranijih godina profesor Dušan Sladić sa Hemijskog fakulteta u eogradu i profesor Niko Radulović sa Prirodno-matematičkog fakultet Univerziteta u Nišu.
Međunarodna hemijska olimpijada je najprestižnije takmičenje znanja hemije za srednjoškolce. Održava se već više pola veka. Takmičenje je izuzetno zahtevno, a podrazumeva izradu teorijskih i praktičnih zadataka u ukupnom trajanju od 10 sati. Naučne oblasti koje olimpijada pokriva često su vrlo napredne i značajno prevazilaze nivo srednjoškolskog gradiva.

Naši đaci su prvi put učestvovali 1974. pod zastavom Jugoslavije, a Srbija na ovom takmičenju kao nezavisna država učestvuje od 2012. godine. Naši timovi su do sad osvojili više od 20 medalja, a često se kao tim rangiraju bolje od mnogih zapadnoevropskih država.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More