U ovoj zemlji od danas važe ova pravila za vožnju električnim trotinetom, propisane i kazne

158

Francuska vlada odlučila je da uvede nova pravila za električne trotinete, kako bi “vratila mir pešacima”, a nakon brojnih incidenata, pa čak i smrtnih slučajeva koji su se dogodili sa ovim prevoznim sredstvom.

Od danas, vozači trotineta moraće da imaju najmanje 12 godina i neće moći da trotinet voze trotoarom, a do jula naredne godine biće ograničena i brzina, odnosno neće moći da prelazi 25 kilometara na sat, prenosi BBC.

Francuski ministar saobraćaja Žan Baptist Džebari neveo je u saopštenju da je cilj novih pravila da se podstakne odgovornija upotreba dvotočkaša i da se vrati spokoj pešacima, pre svega onim najranjivijim – starima, deci i osobama sa invaliditetom.

Nova pravila podrazumevaju da će vožnja pločnikom biti dozvoljena samo u određenim oblastima, da samo jedna osoba može da vozi trotinet, da nije dozvoljena upotreba mobilnih telefona ili slušalica prilikom vožnje.

Ako se trotinet vozi na prometnim saobraćajnicama, vozač će morati daa nosi zaštitnu kacigu i vidljivu odeću.

Svako kršenje praavila za sobom povlači kaznu od 135 do 1.500 evra.

Iako su električni trotineti sve popularniji u Francuskoj zbog praktičnosti, ali i zbog ekološke funkcije, dosta incidenata se događa – poslednji se dogodio prošle nedelje u Bordou kada je jedan mladić poginuo a devojka povređena nakon sudara trotineta na kome su bili i automobila.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More