Pariz u haosu: Štrajk sindikata izmakao kontroli, policija ispalila suzavac, grad blokiran (FOTO+VIDEO)

Na centralnim gradskim ulicama i trgovima okupilo se više od 100.000 nezadovoljnih građana

219

Pariz je u četvrtak bio u potpunoj blokadi zbog štrajka sindikata, koji su se usprotivili reformi penzionog sistema.

Na centralnim gradskim ulicama i trgovima okupilo se više od 100.000 nezadovoljnih građana.

Kako prenose strani mediji, pripadnici policije ispalili su suzavac na demonstrante. Zbog nemira i blokade saobraćajnica, javni prevoz nije funkcionisao.

Podsećamo, radnici su započeli štrajk kako bi naterali predsednika Francuske Emanuela Makrona da odustane od reforme penzionog sistema.

Radnici železnice izglasali su da se štrajkuje i sutra, a radni sindikati kompanije RATP, koja kontroliše rad autobusa i metroa, saopštili su da će njihov štrajk da se nastavi do ponedeljka 9. decembra.

Makron je 2017. godine obećao da će stvoriti strogo regulisanu ekonomiju Francuske, ali veći sindikati tvrde da francuski lider želi da ukine zaštitu radnika.

Kako tvrde analitičari, ishod štrajka zavisi od toga ko će prvi da se povuče – sindikati koji rizikuju da izgube podršku ukoliko remećenje predugo potraje ili vlasti koje se plaše da bi birači mogli stati na stranu sindikata i da za zastoj okrive zvaničnike.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More