Štrajk zaposlenih u francuskoj železnici ušao u 43 dan! I danas protesti

Na poziv sindikata, na ulice francuskih gradova izašli su i zaposleni u metroima, nastavnici i drugi radnici

Police officers are on the scene during a demonstration Thursday, Jan. 16, 2020 in Lille, northern France. Protesters are denouncing French President Emmanuel Macron's plans to overhaul the national pension system.(AP Photo/Michel Spingler)
136

U Parizu i drugim francuskim gradovima i danas se protestovalo protiv vladinog plana reforme penzionog sistema, čime je štrajk zaposlenih u železnici ušao u 43. dan.

Na poziv sindikata, na ulice francuskih gradova izašli su i zaposleni u metroima, nastavnici i drugi radnici, preneo je AP.

Sindikati su naveli da još nisu zadovoljni ponuđenim predlogom, iako je vlada prošle nedelje odustala od centralnog dela predložene reforme da podigne starosnu granicu za puno penzionisanje sa 62 na 64 godine.

Protivnici predložene reforme se plaše da će morati da rade duže za manje novca, dok predlagači navode da će objedinjavanje 42 različita penzijska sistema u jedan biti pravednije i održivije.

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je ove nedelje na smirenost i jasnoću i obećao bolje objašnjenje šta će promene značiti za različite radnike.

Višenedeljni štrajkovi i protesti odrazili su se na javni prevoz, škole, bolnice, sudove, pa cak i opere.

Dok se broj štrajkača smanjio od 5. decembra, kada je štrajk započet, vozovi u zemlji i metro u Parizu i dalje ne saobraćaju redovno.

Izvor: Tanjug

Foto: AP Photo/Michel Spingler/Tanjug

 

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More