Optimizam nemačkih investitora: “Nade u brz ekonomski oporavak i dalje rastu”

Pixabay
31

Raspoloženje nemačkih investitora poboljšalo se iznad očekivanja u avgustu, kao rezultat rastućih nada u oporavak najveće evropske ekonomije od razornih posledica krize usrokovane pandemijom korona virusa.

Prema rezultatima istraživanja ZEW instituta objavljenim juče, ekonomski sentiment investitora u Nemačkoj porastao je na 71,5 poena u avgustu sa 59,3 poena prošlog meseca, što je daleko više od 58 bodova koliko su predviđali ekonomisti u anketi Rojtersa.

„Nade u brz ekonomski oporavak i dalje rastu“, kaže predsednik ZEW-a Akim Vombah.

Dodaje da procene pojedinačnih sektora pokazuju da stručnjaci očekuju generalni oporavak, pre svega u domaćim okvirima.

“Međutim, i dalje su veoma slaba čekivanja zarada bankarskog sektora i osiguravajućih kompanija koja se odnose na narednih šest meseci što izaziva zabrinutost”, napominje Vombah.

Vlada u Berlinu se nada da će njen paket podsticaja od preko 130 milijardi evra pomoći da se ekonomija vrati na putanju rasta. Predviđa se da će nemačka privreda ove godine pasti za 6,3 posto, a da će 2021. ostvariti rast od 5,2 procenta.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More