Nisu ovo očekivali: U Nemačkoj pad nezaposlenih u oktobru

Foto: Tanjug/ AP Photo/Michael Pobst
26

Nezaposlenost u Nemačkoj neočekivano je opala u oktobru, prema statistikama koje su danas objavljene, a koje sugerišu da se najveća evropska ekonomija otrgla od negativnog uticaja pandemije korona virusa baš u trenutku kada su potvrđeni slučajevi ponovo poceli brzo da rastu.

Stopa nezaposlenosti pala je na 6,2 odsto u oktobru sa 6,3 procenata u septembru, prema podacima Federalne agencije za rad, preneo je AP.

Ekonomisti su predviđali da će stopa ostati nepromenjena.

U Nemačkoj je bez posla oko 2,76 miliona ljudi, 87.000 manje nego prethodnog meseca, što je postignuto ekstezivnom upotrebom kratkoročnih programa podrške platama.

Broj nezaposlenih bio je najmanji od aprila, ali i dalje je za 556.000 veći nego u oktobru 2019. godine.

Porast nezaposlenosti u Nemačkoj i u drugim delovima Evrope tokom pandemije bio je umeren prema međunarodnim standardima, jer poslodavci intenzivno koriste programe podrške platama, koji im omogućavaju da zadrže zaposlene na platnom spisku dok čekaju bolja vremena.

U Nemačkoj, Agencija za rad isplaćuje najmanje 60 odsto zarade zaposlenima koji rade manji broj radnih sati ili uopšte ne rade.

Agencija za rad je saopštila da je u avgustu, poslednjem mesecu za koji su dostupni pouzdani podaci, broj ljudi koji primaju takve isplate naglo opao na 2,58 miliona sa 3,32 miliona u julu.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More