Nemačka najavila kraj perioda velikodušne pomoći privredi

(AP Photo/Michael Probst)
71

Nemačka vlada najavila je prestanak pomoći malim preduzetnicima u sadašnjem obimu zbog gubitaka izazvanih merama protiv širenja korona virusa.

“Svakako ne možemo na neodređeno vreme deliti ovako opsežnu pomoć koja je utemeljena na prometu”, rekao je nemački ministar ekonomije Peter Altmajer u razgovoru za javni servis Dojčland radio.

U međuvremenu, koordinator tzv. korona-kabineta Helge Braun rekao je za diseldorfski dnevnik Handelsblat da država nije trajno sposobna da finansira pomoć koja se temelji na prometu ostvarenom u istom periodu prošle godine.

“Promet ne može biti jedini kriterijum”, naglasio je Braun.

Juče su objavljeni detalji studije Instituta nemačke ekonomije (IW) koji pokazuju da država zbog nepreciznog kalkulisanja fiksnih troškova preduzetnika isplaćuje i do 10 milijardi evra više nego što je potrebno.

U studiji se zaključuje da manji preduzetnici zbog toga finansijski bolje prolaze nego kada bi bili u poziciji da bez ograničenja, normalno nastave s obavljanjem svoje delatnosti, preneo je portal Sibiz.

Braun je predočio da će i nadalje biti “pomoći za ekonomiju”, ali da se modaliteti budžeta moraju promeniti.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More