Otvorena onlajn izložba “Primenjena nostalgija: Srbija-Nemačka” (VIDEO)

foto: Youtube Printscreen
57

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib otvorili su danas 18. izložbu fotografija “Primenjena nostalgija” u onlajn formatu, posvećenu Beogradu i Berlinu, čiji su autori Marko Kecman I Uve Jesiorkovski.

U video izjavi povodom otvaranja izložbe ministar Joksimović je ukazala da “Primenjena nostalgija” pokazuje koliko smo slični svi među sobom, gde su razlike, ali i da svaki od naših gradova ima i taj deo evropskog identiteta, evropske kulture i evropskog načina života.

“Svako ko je bio u Berlinu, a ko je iz Beograda, vrlo dobro zna to osećanje nekog prisećanja na delove Beograda koji su prepoznatljivi u delovima Berlina i obratno. I Berlin i Beograd su kosmopolitski gradovi, evropski gradovi, sa burnom istorijom, ali gradovi koji su, čini mi se, uvek otvoreni za sve, i koji pokazuju visok nivo multikulturalnosti”, istakla je Joksimović.

Ministar se osvrnula i na predsedavanje Nemačke Savetu Evropske unije, rekavši da se ono, usled pandemije kovida-19, dogodilo u ne baš najboljem trenutku za ceo svet, Evropsku uniju, pa ni za Srbiju, pa ni za politiku proširenja.

Ipak, izrazila je uverenje da će 2021. biti bolja u svakom pogledu, da će Nemačka nastaviti da pokazuje liderstvo kada je u pitanju politika proširenja i da će, kao i do sada, biti snažan politički i ekonomski partner Srbije.

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib zahvalio je Ministarstvu za evropske integracije na odličnoj saradnji i poželeo svima da se pridržavaju mera protiv virusa kako bismo se što brže vratili u svet poput onog na fotografijama.

“Izgleda da se sam naziv projekta ove godine obistinio. Sećamo se sveta u kojem smo se okupljali, bez zaštitnih maski, u kojem smo zajedno slavili i družili se. To trenutno, nažalost, nije moguće, pa se sa izvesnom setom sećamo tih vremena. Na fotografijama se vidi svet koji, iz današnje perspektive, izgleda kao deo prošlosti. Samim tim se tog sveta već sada sećamo sa izvesnom nostalgijom”, izjavio je Šib.

Posetioci izložbe fotografije mogu da vide do kraja decembra na sajtu www.primenjenanostalgija.com i deo su projekta “Primenjena nostalgija” Ministarstva za evropske integracije, odnosno serije zajedničkih izložbi fotografija poznatih umetnika iz Srbije i zemlje predsedavajuće EU.

Ideja projekta je da autor iz Srbije poseti glavni grad zemlje predsedavajuće EU i tokom boravka u tom gradu fotografiše mesta, događaje, scene i ljude koji ga podsećaju na Beograd, a sa druge strane, autor iz zemlje predsedavajuće EU boravi u Beogradu i fotografiše ono što prepoznaje kao svoje.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More