Zbog izjave Angele Merkel nikom nije svejedno: Bila je više nego jasna!

foto: Tanjug/Annegret Hilse/Pool via AP
1,499

Pandemija neće biti okončana dok se ne vakcinišu svi građani sveta, rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel posle video-samita G7.

Nemačka i druge bogate zemlje trebalo bi da pored novčane pomoći doniraju i deo svojih zaliha vakcina siromašnim zemljama, jer pandemiju možemo okončati samo ako vakcinišemo sve ljude na Zemlji, poručila je nemačka kancelarka, prenosi Rojters.

Satima čekali…Nemačka popustila i konačno pustila srpske kamiondžije preko granice

Ona je dodala da se nije razgovaralo koliko bi procenata iz nacionalnih zaliha trebalo donirati.

Prethodno je Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, izjavila da će EU izdvojiti 100 miliona evra kako bi se ubrzala vakcinacija u Africi, prenosi RT.

Ona je navela da će EU pomoći kako bi se pojačali proizvodni kapaciteti za licencnu proizvodnju vakcina.

EU je saopštila i da će udvostručiti svoja davanja programu Kovaks na milijardu evra.

Nemačka će dati 1,5 milijardu evra za globalnu borbu protiv pandemije, dok će G7 ukupno izdvojiti 10,3 milijardi, od čega deo ide programu Kovaks koji se bavi globalnom distribucijom i razvojem vakcina.

Trenutno vlada pravi „rat za vakcine“, budući da neke siromašnije zemlje nisu dobile nijednu, dok su bogate, kao što su Kanada, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Australija i pojedine zemlje EU, naručile i više nego što im je potrebno, piše RT.

Izvor Espreso
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More