PLATE MANJE, A POTROŠAČKA KORPA PRESKUPA! Zašto su namirnice jeftinije u Nemačkoj nego u Srbiji?

foto: Printscreen Youtube
977

Zvuči neverovatno, ali je istina, hrana i kozmetika u Nemačkoj jeftiniji su nego u Srbiji.

Naime, prosečna plata u Srbiji iznosi tačno 63.109 dinara ili 536 evra, dok u Nemačkoj, i oni sa “dna lestvice”, imaju platu od 1.600 evra.

NEMAČKA menja niz zakona i pravila vezano za HRANU, PLATE, VAKCINE, RAČUNE…

 

“Da, potrošačka korpa je u Nemačkoj dosta jeftinija nego u Srbiji ako uzmemo u obzir standard. Osnovne životne namirnice su jeftinije, osim hleba i mesa za koje treba izdvojiti nešto više para. Uglavnom oko 200 evra mesečno ode na hranu i hemiju po osobi. Najviše se štedi na kućnoj hemiji gde se za 20 do 30 evra mogu kupiti zalihe za dva meseca”, kaže Darko Jovićević iz Frankfurta.

Razlike u cenama

U novembru prošle godina najskuplja litarska flaša ulja u Srbiji bila je 145, a sada, u pojedinim radnjama je i 179 dinara. U Nemačkoj do poskupljenja nije dolazilo pa tamo ono košta, kada prebacimo cenu u dinare – 140 dinara.

Nemačka produžila program pomoći za likvidnost kompanija pogođenih pandemijom

 

Bez ulja se možda i može napraviti neki obrok, ali bez jaja, hleba i mleka teško. Ovi proizvodi u pojedinim prodavnicama nešto manje koštaju u Srbiji, ali ako u obzir uzmemo nemački standard, onda je razlika nikakva, jer bi morali biti mnogo jeftiniji u odnosu na naše plate. Gotovo svakoga dana koristimo i brašno, čija je cena u Nemačkoj identična kao u Srbiji, kada nije na akciji.

Proizvodi za ličnu higijenu u Nemačkoj znatno jeftiniji

Prozivodi kao što su pasta za zube, šampon za kosu i deterdžent za pranje sudova gotovo su duplo jeftiniji u Nemačkoj u odnosu na Srbiju.

Ono o čemu mnoga deca u Srbiji maštaju jeste da umesto pekmeza ili jeftine marmelade, pojedu kašiku nutele ili štanglu čokolade. U Nemačkoj su ovi proizvodi dostupni svima.

Izvor Nova
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More